Puheenaiheet

Suomen kesään kuuluvat oleellisella tavalla vierailijoita varten auki olevat kirkot ja tsasounat. Pitäessään kirkkoja avoinna seurakunnat tarjoavat myös kesätyöpaikkoja kirkko-oppaina työskenteleville nuorille.
Yli 500-vuotias Olavinlinna toimii hengellisen draaman näyttämönä Savonlinnan oopperajuhlilla.
Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies, metropoliitta Onufri on menettänyt Ukrainan kansalaisuuden. Asiasta uutisoivat 2.
Kesäinen Viro tarjoaa upeat puitteet pyhiinvaellukselle. Joukko Ortodoksisen seminaarin opiskelijoita ja alumneja suuntasi yhdistetylle opinto- ja pyhiinvaellusmatkalle ja talkoisiin Reomäen luostariin Saarenmaalle.
Kansainvälinen ortodoksinen teologiyhdistys IOTA järjesti yhdessä pontifikaalisen Angelicumin yliopiston kanssa merkittävän konferenssin 4.–7. kesäkuuta 2025 Roomassa. Konferenssin otsikko ”Nikea ja kolmannen vuosituhannen kirkko: kohti katolisen ja ortodoksisen kirkon yhteyttä” heijasti
Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitukseen saapui määräaikaan (30.6.2025) mennessä yhteensä 14 kirkolliskokoukselle tehtyä aloitetta. Aloitteet etenevät kirkolliskokouksen käsittelyyn kirkollishallituksen valmistelun kautta. Vuoden 2025 kirkolliskokous järjestetään Helsingissä Kulttuurikeskus
Psalmissa Daavid kysyy ahdistettuna neljä vaikeaa kysymystä: Kuinka kauan Herra unohtaa hänet, ikuisestiko? Kuinka kauan Herra peittää häneltä kasvonsa? Kuinka kauan huolet painavat hänen mieltään ja sydäntä jäytää tuska?
Yli 20 kristittyä – joidenkin lähteiden mukaan 25 – kuoli ja yli 50 loukkaantui* pyhän Elian kirkossa tapahtuneessa terrori-iskussa Damaskoksen Dweilassa. Antiokian patriarkka Johannes X kritisoi Syyrian hallitusta puutteellisesta reagoinnista ja vaati presidentti al-Sharaa'lta konkreettisia toimia
Kesällä moni pääsee hetkeksi arjen pyörteistä ja kiireistä loman myötä. Hengähdystaukoa kannattaa hyödyntää myös lukemalla hengellistä kirjallisuutta. Valamon luostarin erikoiskirjaston kirjastonhoitaja Virva Suvitie ja Aamun Koitto antavat kirjavinkkejä vaikkapa kesämökin laiturilla nautittaviksi.
Hyvinvointiimme kuuluu tärkeänä osana mielenterveys, mutta siihen liittyvät ongelmat ovat kasvussa. Vaikka avun saatavuus on kohentunut, varsinkin suurissa kaupungeissa palvelut ruuhkautuvat. Hoitotakuu koskee vain kiireellistä hoitoa ja mielenterveyden peruspalveja, mutta psykoterapia ja muut
Säätiön ensimmäinen julkaisu on kaksikielinen ortodoksinen rukouskirja Rukouksia, Malittuloi.
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen jäsenet – Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elia, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Haminan piispa Sergei – ovat allekirjoittaneet maanantaina 23.kesäkuuta 2025 yhteisen kannanoton Lähi-idän tilanteeseen liittyen.
Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen hauta sijaitsee Ilomantsissa ja hänen rakennuttamansa pyhän naisprofeetta Hannan kirkko Sonkajanrannalla Tuupovaarassa. Kesä on mainiota aikaa tehdä pyhiinvaellus näihin kohteisiin ja osallistua jumalanpalveluksiin liittyen pyhän Johannes
Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa on tapahtunut sunnuntaina 22.
Juhannus, keskikesän juhla, lainaa nimensä Johannekselta: kesän kauneimpaan aikaan 24. kesäkuuta muistellaan Johannes Kastajaa eli Johannes Edelläkävijää. Hän on näkyvä hahmo ikoneissa ja taiteessa muutenkin. Johanneksen lisäksi monen mielikuvitusta on kiehtonut Salome, jonka tanssi sai aikaan
Kirkkomme aarteita -sarjassa esitellään nyt lumoavan kaunis Jumalanäidin ylistys -ikoni. Rakastetun ikonin juhlaa vietetään ensimmäistä kertaa 22. kesäkuuta 2025.
Kirkollishallitus hylkäsi 6.6. oikaisuvaatimuksen koskien Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuuston 13.3. tekemää vaalialuejakoa. Kun päätöstä koskeva valitusaika on umpeutunut, vaalivalmisteluja voidaan jatkaa ja vaalit on mahdollista toimittaa tämän vuoden marraskuussa.
Apostolien paasto kestää 16.–28. kesäkuuta, ja pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin muistopäivää vietetään 29. kesäkuuta. Millainen kuva piirtyy apostoli Paavalista Raamatun tekstien perusteella?
Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen muistopäivää vietetään 12. kesäkuuta. Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn kokoelmiin kuuluva Konevitsan luostarin perustajan muistoarkku kertoo pyhittäjä Arsenin elämästä. Kenotafista kertova artikkeli kuuluu Aamun Koiton Kirkkomme aarteita -sarjaan.
Konevitsan luostarin hautausmaa Keiteleellä siirtyi 11.kesäkuuta 2025 Valamon luostarin omistukseen. Lahjoituksen luostarille teki Keiteleen Hiekan tilan omistaja Kirsi Fahler.
Viron apostolisen ortodoksisen kirkon (EAÕK) ensimmäisen päämiehen, metropoliitta Aleksanterin (Aleksander Paulus), hautamuistomerkki paljastetaan lauantaina 14. kesäkuuta Tallinnassa.
Psalmin alun ilmaisu ”kahdeksas” viitannee psalmin säestämiseen kahdeksankielisellä soittimella, sillä Jerusalemin temppelipalveluksissa käytettiin soittimia. Perinne muuttui myöhemmin synagogapalveluksiin siirryttäessä.
Viron sisarkirkkomme apulaispiispa, Haapsalun piispa Damaskinos avaa Viron kirkollista tilannetta. Viron parlamentin vastikään hyväksymä laki rajoittaa Moskovan patriarkaatin toimintaa maassa.
Naisdiakonaattia selvittäneen työryhmän raportti esiteltiin 6. kesäkuuta Joensuussa pidetyssä kirkolliskokousseminaarissa. Raportin esittelyssä paljastui, että kaksi työryhmän jäsentä oli valmistellut oman selvityksensä.
Artikkelissa tarkastellaan naisdiakonaattityöryhmän varsinaisen raportin ja kahden työryhmän jäsenen laatiman selvityksen eroavaisuuksia.
Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin inter-ortodoksisten suhteiden komissio on pyytänyt Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Eliaa varmistamaan, että Suomen ortodoksisen kirkon piispat sitoutuvat Periaatteet kirkon linjaan sitoutumisesta -dokumentin velvoitteisiin. Asia oli esillä 5. kesäkuuta
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous teki asiassa päätöksensä 5. kesäkuuta 2025.
Tutkimuksen mukaan ortodoksisen identiteetin rakentaminen vaikuttaa yleensä onnistuvan, mikäli lapsi tai nuori saadaan osallistumaan toimintaan – ja tässä kirkkomme lapsi- ja nuorisotyöllä on eritasoisia rooleja ja tavoitteita. Nuorten iltojen gallupeissa on noussut vahvasti esiin kavereiden ja
Pyhän Hengen vuodattaminen oli kertaluonteinen tapahtuma, mutta Kirkon siinä saama lahja, Jumalan yhteys, on pysyvä.
”Valamon vanhus”, skeemaigumeni Johannes tunnetaan luostarikilvoittelijana ja maailmassa kilvoittelevien hengellisenä ohjajana. Itse vanhus kuvaili itseään vähättelevään sävyyn ”Adamin perinnön raskauttamaksi ähkäilijäksi”. 60 vuotta kuolemansa jälkeen skeemaigumeni Johannes luettiin ortodoksisen
RIISA:n arkisto sisältää 15 skeemaigumeni Johanneksen kirjettä vuosilta 1943-1956, jotka oli lähetetty nunna Marialle.
Koulujen päättäjäisjuhlien kynnyksellä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elia käyttää ajatuksia herättävän puheenvuoron.
Allekirjoittajien esipuhe: Diakonaatti on yksi vihityn papiston ylemmistä asteista ortodoksisessa kirkossa. Toisin kuin pappeus tai piispuus, se ei ole papillinen tehtävä, vaan keskittyy ensisijaisesti palvelemiseen. Sen pyrkimyksenä on tavoittaa uskovat siellä, missä he elävät maailmassa ja vetää
Patriarkaalinen ja synodaalinen ensyklika Nikean ensimmäisen kirkolliskokouksen 1700-vuotisjuhlana. Konstantinopolin, Uuden Rooman, arkkipiispa ja ekumeeninen patriarkka Jumalan armosta + Bartolomeos
Nikealais-konstantinopolilainen uskontunnustus kaikuu edelleen ortodoksisten kirkkojen holveissa. Sen tutut sanat muodostavat perustan, jolle uskovien rukouselämä rakentuu päivästä toiseen.
Uspenskin katedraalin jumalanpalveluksien striimauksien ajankohdat kesällä 2025 on nyt julkistettu. Suoratoistojen ajankohdissa on huomioitu suuret kirkolliset juhlat. Heinäkuussa verkkolähetyksiä on harvemmin, kun taas elokuussa määrä tuplaantuu.
Vetoomus Gazan tilanteen johdosta: Suomen Ekumeeninen Neuvosto vetoaa konfliktin osapuoliin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja humanitaarisen avun päästämiseksi perilleHamasin toteuttama järkyttävä terroristi-isku ja Israelin suhteettoman voimakas vastaus ovat aiheuttaneet Israelissa j
Suomen ortodoksisen kirkon YouTube -tilillä on ukrainankielinen soittolista. Lista on täydentynyt tänä keväänä kahdella videolla.Näistä ensimmäinen kertoo ukrainalaisten kotoutumisesta Suomeen ja täällä toimivaan paikalliskirkkoon.
Suomen ortodoksista kirkkoa kansainvälisesti edustava ja useissa vastuutehtävissä toimiva Maria Mountraki aloitti maaliskuussa Suomen Lähetysseurassa #sovinto-ohjelman koordinaattorina. Uuden työn ohella Mountraki iloitsee siitä, kuinka paljon naisia näkyy Suomen ortodoksisen kirkon eri tehtävissä