Maanantai 9.9.2024Matteuksen seitsemännentoista viikon maanantaiJumalansynnyttäjän syntymän jälkijuhla(Mark. 10:46–52)
Ukrainan itsenäisyyspäivänä allekirjoitetun lain tarkoituksena on lopettaa Venäjän ortodoksisen kirkon vaikutus Ukrainan ortodoksiseen kirkolliseen elämään, sillä Venäjän ortodoksinen kirkko tukee Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja on siten yksi Venäjän hyökkäyssodan ideologisista tukijoista.
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen on määrä vierailla läntisessä naapurimaassamme ensi vuonna.
Suomen ortodoksinen kirkko juhlii kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämistä 14. syyskuuta. Aluksi ei ollut lainkaan itsestäänselvää, että juuri rististä tuli tunnetuin kristinuskon tunnusmerkki.
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tervehtii kirkkokansaa kirkkovuoden alkaessa 1. syyskuuta 2024.
Suomussalmen Hukkajoella tapahtuneen raakkutuhon myötä otsikoihin noussut jokihelmisimpukka on ollut vuosisatoja tärkeä osa Karjalan ja itäisen Lapin ortodoksista kulttuuria. Helmet ovat koristaneet niin ikoneja, papiston jumalanpalveluspukuja kuten myös kirkkokansan naisväkeä. Raakkujen ahdingon
Isä Marko Mäkisen laatima Minisaarna Kaikkeinpyhimmän Valtiattaremme Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymän juhlana 8. syyskuuta 2024.
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat syyskuun 2024 ensimmäiselle viikolle.
Ukrainalaisen Roman Zhugarevin kesä on ollut täynnä kirkollista toimintaa. Kirsikaksi kakun päälle hän sai Ilomantsiin oman näyttelyn, joka esittelee hänen piirtämiään ortodoksisia pyhäkköjä.
Sekä ortodoksisessa että katolisessa kirkossa vietetään sunnuntaina 8.9. Neitsyt Marian syntymän juhlaa. Tänä vuonna kirkot myös juhlistavat päivää yhdessä järjestämällä kulkueen Uspenskin katedraalilta (Kanavakatu 1) Pyhän Henrikin katedraalille (Pyhän Henrikin aukio 1).
Suomenlinnan kirkon historia ulottuu aina 1800-luvun alkupuoliskolle asti. Ruotsi menetti koko Suomen Venäjälle Haminan rauhassa vuonna 1809. Jo pian sen jälkeen virisivät suunnitelmat ortodoksisen varuskuntakirkon rakentamiseksi Viaporiin eli Suomenlinnaan.
Heinävedellä asusteleva Kimmo Prättälä on kokenut monen muun tavoin, että kumppanin löytäminen saattaa olla hyvinkin vaikeaa. Prättälän elämää ovat sävyttäneet monet terveydelliset haasteet ja muut vastoinkäymiset, mutta hän ei ole luopunut toivosta.
Pappilatalon tarina -minisarja on edennyt kolmanteen osaansa. Tämä tarina alkaa, kun Lappeenrannan ortodoksinen kirkko sai voimakasluonteisen kirkkoherran huhtikuussa 1900. Monipolviseen tarinaan liittyy pappismarttyyri Hristofor Varfolomejev, jonka muistopäivää vietetään 26.elokuuta.
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat ajalle 26.–31.8.2024.
Alla Levchenko, Oksana Nadych sekä Svetlana Kulyk pakenivat lastensa kanssa Suomeen Etelä-Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan alettua vuonna 2022. Miehitetyistä kylistä kantautuneet huhut ajoivat tuolloin pakomatkalle myös sairaanhoitajana työskennelleen Olena Levchenkon.
Aamun Koitto kunnioittaa Ukrainan itsenäisyyspäivää 24. elokuuta sykähdyttävällä kuvalla, joka painui mieliimme Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailulla 2023. Tuolloin Ukrainasta sotaa paennut Miloslava-tyttö istahti muitta mutkitta patriarkan turvalliseen seuraan Kaunisniemen
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat ajalle 19.–25. elokuuta 2024.
Monen ortodoksisen pyhäkön hohto on kultaajamestari Raimo Snellmanin käsialaa. Häneltä asiakas saa Lapista huuhdottua, alkuperältään taatusti eettistä kultaa. Nyt hänen yrityksensä myös kurssittaa harrastajia alan saloihin.
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat ajalle 12.–18.8.2024.
Lauri Karhapää, 75, on käsillään melkein mitä vain tekevä mies. Hän osaa valmistaa kaikenlaisia tarvekaluja ja koriste-esineitä puusta, kivestä ja metallista.
Timo Ruottisen säveltämä teos Uspenie – kokoöinen vigilia on ajankohtaista kuunneltavaa Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlan aikoihin.
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat ajalle 1.–11.8.2024.
Kirkkomuseo RIISAn Pieni kirkkokierros -näyttelyssä on esillä pienoismalleja menetettyjen alueiden ortodoksisista kirkoista ja rukoushuoneista. RIISAn kokoelmissa on myös kyseisiin kirkkoihin liittyvää esineistöä ja arkistoaineistoa. Näyttely on avoinna 1.9.2024 saakka.
Ortodoksinen kirkko kunnioittaa Magdalan Mariaa apostolien vertaisena. Hänen elämänpolkuunsa liittyy monia eri tulkintoja. Ortodoksien kirkon näkökulma selviää pyhän elämäkerrasta eli hagiografiasta.
Taidekonservaattori Helena Nikkanen, 76, päätyi asumaan osan vuodesta Egyptiin Anaforan ortodoksiseen luostarimaiseen yhteisöön, jossa hän maalaa ikoneita ja kirkon seinämaalauksia.
– Isoimmat yllätykset Anaforassa ovat olleet avarakatseisuus ja suvaitsevaisuus.
Ortodoksisessa traditiossa Magdalan Maria tunnetaan mirhantuojana ja apostolien vertaisena. Evankeliumeissa hän onkin Jeesuksen seuraaja ja ylösnousemuksen todistaja. Muissa varhaisissa kirjoituksissa Maria on yksi oppilasjoukon keskeinen hahmo, keskustelija, joka rohkaisee toisia, mutta herättää
Nunna Elisabet työskenteli vuosikaudet lääkärinä maailman katastrofialueilla. Hän näki, että siellä, missä on äärimmäistä pahuutta, on myös äärimmäistä hyvyyttä. Nyt hän auttaa ihmisiä kotonaan Helsingissä.
Maanantai 22.7.2024. Matteuksen kymmenennen viikon maanantai.(Matt. 21:18–22)
Äiti Marian tukikohtana toiminutta rakennusta ei enää ole osoitteessa 77 Rue de Lourmel, mutta samalla paikalla sijaitsevan rakennukseen porraskäytäväsyvennyksen sisäseinässä on paikan historiasta kertova kyltti.
Rajujen vaiheiden jälkeen pyhä profeetta Elia kohtasi Jumalan hiljaisessa huminassa. Profeetta Elian muistopäivä on 20. heinäkuuta.
Maanantai 15.7.2024. Matteuksen yhdeksännen viikon maanantai.(Matt. 18:1–11)
Mikä voisi olla sopivaa kesälukemista ortodoksille? Olisiko se hengellistä elämää kehittävää vai jotain tutusta poikkeavaa ja erityistä, vaiko lukuelämyksiä ja mahdollisesti jopa eettisiä pohdintoja herättävää kaunokirjallisuutta tai historiateos?
Kirkkomme aarteita -sarja käsittelee tällä kertaa Valamon luostarin pappismunkki Neofitin kohtaloa. Hänen valokuvansa löytyy Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn valokuva-arkistosta.
Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kanonisoinnin vuosijuhla alkaa ristisaatolla 12. heinäkuuta.
Kirkon helmassa ja monikulttuurisessa taiteilijakodissa varttunut rovasti Sergius Colliander täyttää heinäkuussa 75 vuotta. Pappismunkkina hän ehti jo kertaalleen hylätä maailman, mutta löysi sen uudestaan perheonnea myöten. Isä Sergius elää kuitenkin yhä kahden luostarin läheisyydessä – niin
Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin riisa on valmistettu Pietarissa vuonna 1893, kun Konevitsan luostari täytti 500 vuotta. Se kuuluu ihmeitätekevään ikoniin, jonka kääntöpuolelle on kuvattu Kristus Käsittätehty. Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin juhlaa vietetään 10. heinäkuuta.
Isä Marko Mäkisen laatimat Minisaarnat julkaistaan kesän 2024 loma-aikana viikko kerrallaan.
Suomen ortodoksisessa kirkossa pyhittäjä Andrei Rublevin muistopäivä on 4. heinäkuuta. Ikonimaalarin kuuluisimman Pyhä Kolminaisuus -ikonin kohtalosta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Nyt se on sijoitettu takaisin alkuperäiselle paikalleen Pyhän Kolminaisuuden lavraan Sergievin Posadiin
Kirkkopukeutumisen yleisten suuntaviivojen käsittely ei ole tarkoitettu esteeksi tai vaatimukseksi, vaan hälventämään mahdollista epävarmuutta pukeutumiseen liittyen. Kaikkein oleellisinta on se, että itse kukin astuisi pyhäkköön mahdollisimman usein.
Valtioneuvostossa valmistellaan Suomen valtion budjettia vuodelle 2025. Julkisen talouden tasapainottamiseen liittyvät toimet vaikuttavat myös Suomen ortodoksisen kirkon talouteen. Kirkon keskushallinnon edustajat osallistuivat 26.6. asiaa koskevaan neuvotteluun opetus- ja kulttuuriministeriön