Maailmalta

Arkkipiispa Elian ja paavi Franciscuksen viimeiseksi jäänyt tapaaminen toteutui 20. tammikuuta 2025. Tämä juttu on matkakertomus tuosta tapaamisesta, ja se on julkaistu alun perin 21.1.2025. Pyhän Henrikin muistopäivä on koonnut suomalaisia ekumeeniseen messuun Rooman ytimeen vuodesta 1943.
Metropoliitta Kallistos Ware (1934-2022) oli läntisen ortodoksisen maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia nimiä. Vuosia sitten ollessani Aamun Koiton päätoimittaja pyysin metropoliitta Kallistokselta pientä tekstiä pääsiäisestä ja unohdin koko asian. Riemukseni posti toikin paljon myöhemmin
Hänen Kaikkipyhyytensä ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on saanut vuoden 2025 Templeton-palkinnon uraauurtavasta työstään ympäristökysymysten parissa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista henkilökohtaisista elämäntyöpalkinnoista.
Pyhän Haudan kirkko Jerusalemissa on yksi kristinuskon pyhimpiä rakennuksia. Se on jännittävä rakennuskompleksi, jossa on erilaisia kappeleita ja tiloja useassa eri kerroksessa. Osana Jerusalemin vanhaa kaupunkia se kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteeseen. Samalla paikalla on sijainnut kirkko jo
Virossa säädettiin laki, jolla halutaan estää uskonnollisten yhteisöjen käyttäminen Viron kansallista turvallisuutta sekä perustuslaillista ja yleistä järjestystä vastaan. Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan jatkuessa laki vaikuttaa lähinnä Viron kristillisortodoksiseen kirkon* (joka tunnettiin ennen
Suomen ihmeitätekeville ikoneille antaa kiinnostavan vertailukohdan Kreikan tunnetuin ikoni ja merkittävin pyhiinvaelluskohde, Tínoksen saaren Panagía Evangelístria -kirkon Neitsyt Marian ilmestyksen ikoni. Sittemmin pyhäksi kanonisoidun Pelagía-nimisen nunnan toistuvat näyt 1820-luvun alussa
Sasakin nimi on hyvin tuttu Suomen ortodokseille – ja aivan oikein, viulunrakentaja Natanael Sasaki on ikonimaalari Petros Sasakin poika. Natanael Sasaki kertoo koskettavassa haastattelussaan muun muassa kokemastaan koulukiusaamisesta, ADHD-diagnoosistaan ja siitä, kuinka hänessä heräsi halu
Turkulainen lääkäri Mikko Lintu tekee avustustyötä Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta kriisi- ja sota-alueilla. Hän kirjoittaa matkakertomuksessaan kokemuksistaan kolme kuukautta kestävän tehtävänsä aikana Nabluksen kaupungissa Länsirannalla Palestiinassa.
Kristuksen ylösnousemuksen katedraali Tiranassa on avoinna hyvästijättöä varten.
Romanian ortodoksinen kirkko viettää parhaillaan juhlavuottaan, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 140 vuotta siitä, kun Ekumeeninen patriarkaatti myönsi sille autokefalian ja sata vuotta patriarkaatin asemaan korottamisesta. Lisäksi juhlitaan 16 uutta pyhää, joskin heidän joukossaan on henkilöitä
Ekumeeninen pyhiinvaellus toteutuu perinteisesti pyhän Henrikin muistopäivän aikoihin.
Vaikka Syyrian kristittyjen tulevaisuudennäkymät ovat epävarmat, on kansainvälisen yhteisön huomio eräs parhaista vähemmistöä suojaavista elementeistä uuden hallinnon muodostuessa. Moskovan patriarkaatti on viime aikoina pyrkinyt vaikuttamaan ulkomailla muiden paikalliskirkkojen toimintaan.
Suomalainen pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen vihittiin Tallinnan hiippakunnan apulaispiispaksi Pärnussa 12. tammikuuta. Hänen tittelinsä on nyt Haapsalun piispa.
Vuonna 2025 täyttyy 1700 vuotta jakamattoman kirkon ensimmäisestä ns. ekumeenisesta eli maailmanlaajuisesta kirkolliskokouksesta, jonka pidettiin Nikeassa vuonna 325. Perimätiedon mukaan Nikean kirkolliskokoukseen osallistui myös pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä. Mitä merkitystä kauan sitten pidetyn
Andriy Fert vietti vajaan viikon tutkijavierailulla Itä-Suomen yliopistossa ja luennoi Ukrainan ortodoksisesta kirkosta (UOK) ja sodasta.
Viron apostolisesta ortodoksisen kirkon piiristä on kantautunut suru-uutinen. Tiistaina 17. joulukuuta iltapäivällä Herra kutsui luokseen pitkän ja raskaan sairauden uuvuttaman Tarton pyhitetyn piispan Elijan.
Suomalaisen pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen piispaksi vihkiminen toimitetaan 12. tammikuuta Pärnussa.
Viron apostolisen ortodoksisen kirkon (EAÕK) ensimmäisen johtajan, metropoliitta Aleksanterin maalliset jäännökset siirrettiin Ruotsista Tallinnaan 4. joulukuuta 2024.
Kilvoitteluelämä on käynnistynyt uudelleen Reomäen kylässä Viron Saarenmaalla toimivassa pyhän Johannes Edelläkävijän ja apostoli Andreaan luostarissa. Marraskuussa 2024 itsenäisen aseman saaneen luostarin toistaiseksi ainoa kilvoittelija on suomalainen sisar Porfyria.
"Herrassamme rakkaille Korkeasti Pyhitetylle Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leolle, piispainkokouksen ja Kirkollishallituksen puheenjohtajalle, sekä Kirkollishallituksen kunnioitetuille jäsenille: Jumalan armo ja rauha olkoon teidän kanssanne.
Siinainvuori tunnetaan myös nimellä Mooseksen vuori. Perimätiedon mukaan vuorella Mooses sai lain taulut Jumalalta, joka myös ilmestyi Moosekselle palavana pensaana. Vuoren kupeessa oli erakkomunkkeja jo 300-luvulla, ja paikalla on sijainnut luostari yli 1400 vuotta.
Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon (MPEÕK) asema on ollut Viron valtion tarkkailussa vuodesta 2022 alkaen, jolloin Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan.
Baltian maissa tähytään Suomeen, kun etsitään uudenlaista mallia rakentaa ortodoksisuuden ja demokraattisen yhteiskunnan välisiä suhteita.
Joulukuun lopussa 2021 Venäjän ortodoksinen kirkko levittäytyi Afrikan mantereelle, koska Aleksandrian patriarkaatti oli osoittanut myötämielisyyttä Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäistymiselle. Moskovan patriarkaatin virallisena perusteluna olivat Aleksandrian patriarkaatin alueelta tulleet
Tilaa aihepiirin Maailmalta RSS-syöte