Arki & ihmiset

Haminan piispa Sergei täyttää 60 vuotta kirkkaalla viikolla, 23. huhtikuuta 2025. Merkkipäivän kunniaksi myös Aamun Koiton lukijat saivat esittää kysymyksiä isä esipaimenelle.
Helvi Pulla muutti Ranskaan vuonna 1982 liittyäkseen protestanttiseen Reuillyn diakonissayhteisöön. Sisarvihkimyksen hän vastaanotti vuonna 1986. Vuonna 2011 sisar Helvi muutti Turkuun Turun tuomiokirkkoseurakunnan kutsusta. Vuoden 2023 lopussa Helvi Pulla liitettiin ortodoksiseen kirkkoon, joka
Ibrahim ja Marina Gargin perheessä juhlien juhla alkaa tänäkin vuonna Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Espoon Tapiolassa. Ibrahim ja Marina ovat olleet aktiivisia Tapiolan kirkossa jo noin 20 vuoden ajan. Pääsiäistä viettävät myös perheen 17- ja 13-vuotiaat pojat. Gargin perheen
Monissa ortodoksisissa kodeissa alkavat pääsiäisen juhlavalmistelut suurella viikolla – myös juhlaan kiinteästi liittyvän herkun, pashan, valmistaminen. Lintulan luostarissa käytetään edesmenneen igumenia Antoninan reseptiä, kun taas Valamossa suositaan joutuisampaa valmistustapaa.
Syyriasta Suomeen muuttaneet Shadi Trad ja Rahaf Alhoush pyysivät ystäväänsä Johanna Toivosta Mikael-poikansa kummiksi. Kummista on tullut Mikaelille tärkeä aikuinen. Mikael, Mikaelin perhe ja Johanna tapaavat viikoittain Kotikirkon erikielisissä jumalanpalveluksissa.
Tarkkasilmäisimmät lukijat lienevät huomanneet Aamun Koiton kuvaajatiedoissa usein esiintyvän Pentti Potkosen nimen. Isä Pentti on palvellut oman työnsä ohessa diakonina kesäkuusta 2024 ja sitä ennen lukijana ja ipodiakonina vuodesta 2022. Lisäksi hän on ikuistanut lukemattomia merkittäviä hetkiä
Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Oulun hiippakunnan piispan tehtäviä hoitava Haminan piispa Sergei täyttää 60 vuotta kirkkaalla viikolla, 23.4.2025. 
Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael on löytänyt sosiaalisen median tavaksi vastailla ihmisten kysymyksiin. Hän näkee somen papille tavaksi olla läsnä siellä, missä ihmiset ovat. Arkkimandriitta ei kuitenkaan ole unohtanut perinteistä kirjaa, vaan valottaa myös uusia kirjaprojektejaan.
Vuonna 1997 Heinolan ortodoksisen kirkon tontille rakennettiin kaksi luhtitaloa Naisyhteisösäätiön toimesta. Tiloissa toimii kaikille iästä, sukupuolesta ja uskonnosta riippumatta avoin Juliana-yhteisö.
Valamon opistolla järjestettiin elokuussa 2024 enimmäistä kertaa "sydänten vaellus", joka toi yhteen lemmikit ja eläinystävät, tarjoten sielukkaita keskusteluja ja sympaattisia yhdessäolon hetkiä luostarissa. Joukko luontohenkisiä ihmisiä, koiria ja kissa olivat mukana lohdullisen viikonlopun
Ortodoksisen seminaarin emäntänä elämäntyönsä tehnyt Irma Aikonen valmistautuu suureen paastoon jo kesällä, kun marjat kypsyvät. Hänestä paastoruuan pitää olla kaunista, sillä ihminen syö myös silmillään.
Mika ja Miia Saatsi tekevät töitä karjalan kielen ja karjalaisen kulttuurin aseman vahvistamiseksi. Kesän mittaan Mika yhtyeineen esittää karjalankielistä musiikkia useilla eri paikkakunnilla. Yhteinen toive on karjalan kielen käytön lisääntyminen kirkossa.
Rovasti Teemu Toivonen tekee Itä-Suomen yliopistossa väitöstutkimusta, jossa hän tarkastelee uskonnollisen kääntymyksen ja erkaantumisen kokemuksia Suomen ortodoksisen kirkon kontekstissa.
Ortodoksisen teologian hakukohteet mukana vuoden 2025 korkeakoulujen yhteishaussa. Hakija voi suuntautua opetusalan, kirkkomusiikin tai teologian erityisasiantuntijaksi. Ortodoksisen teologian opinnot ovat edellytys useaan toimeen kirkon palveluksessa. Kaksi ortodoksisen teologian opiskelijaa
Kun Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Tuomas Järvelin vaihtoi kaasuautoon, päästöt putosivat ja kilometrit halpenivat. Hyvät kokemukset innoittivat myös seurakunnan kanttorin siirtymään kaasuun. Kotimainen biokaasu voisi olla vaihtoehto henkilökunnan liikkumiseen myös muissa
– Meidän aikamme kaipaa kipeästi paluuta pyhien isien luovan uskollisuuden henkeen. Samoin kuin eräs autuas piispa Stalinin vainojen aikana meidänkin tulee kysyä itseltämme, kenelle me olemme uskollisia: Kristukselle vai jollekin muulle, sanoo 70 vuotta täyttävä rovasti Jarmo Hakkarainen.
Matkailualan restonomiksi vuoden 2024 lopussa valmistunut isä Nemanja Balčin käsitteli opinnäytetyössään pyhiinvaellusmatkoja. Hänen mielestään pyhiinvaelluksessa olennaisinta on pyhyyden kohtaaminen eikä esimerkiksi matkustusmuoto. Samaa mieltä on useilla pyhiinvaelluksilla käynyt Anna
Intohimo tekstiilitaiteeseen vei Marija Vukosavljevićin käsi- ja taideteolliseen akatemiaan ja Jumalan kaipuu noviisiksi Gradacin nunnaluostariin. Elämä kuitenkin kuljetti takaisin maailmaan ja kasvatti omaleimaiseksi ikonitaiteilijaksi.
Palaamme Kirkkomme aarteita -juttusarjassa vuoteen 1934. Tarkastelun kohteena on tällä kertaa valokuva arkkipiispa Hermanista Valamon luostarissa jumalanpalveluspuvussaan, joka kuuluu Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispalle.
Korsossa asuva Aleksandra Viskari täytti 104 vuotta elokuussa 2024. Alun perin Suojärven Ignoilasta kotoisin oleva Viskari on nähnyt elämänsä aikana niin talvisodan, jatkosodan, koronapandemian kuin Tikkurilan ortodoksisen kirkon rakentamisen.
Haminan piispa Sergei toimitti Uspenskin katedraalissa viimeisen liturgiansa Helsingin hiippakunnan apulaispiispana sunnuntaina 29.12. 2024. Piispa Sergei ehti toimia kolme vuotta Helsingin hiippakunnan apulaispiispana ja sitä ennen lähes neljännesvuosisadan Valamon luostarin johtajana eli
Perinteinen motanka-nukke on Ukrainassa toivon, hyvyyden ja vaurauden symboli. Ristin muotoon valmistettu motanka edustaa myös sukupolvien välistä yhteyttä ja menneiden sukupolvien naisenergiaa.
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari on Suomen ainoa ortodoksinen naisluostari. Luostarissa asuu tällä hetkellä 12 sisarta. Yksi heistä on 91-vuotias skeemanunna Melania, jonka jouluiloa kertyneet ikävuodet eivät lainkaan himmennä.
Tilaa aihepiirin Arki & ihmiset RSS-syöte