Ajassa

Ortodoksisessa traditiossa Magdalan Maria tunnetaan mirhantuojana ja apostolien vertaisena. Evankeliumeissa hän onkin Jeesuksen seuraaja ja ylösnousemuksen todistaja. Muissa varhaisissa kirjoituksissa Maria on yksi oppilasjoukon keskeinen hahmo, keskustelija, joka rohkaisee toisia, mutta herättää
Rajujen vaiheiden jälkeen pyhä profeetta Elia kohtasi Jumalan hiljaisessa huminassa. Profeetta Elian muistopäivä on 20. heinäkuuta.
Mikä voisi olla sopivaa kesälukemista ortodoksille? Olisiko se hengellistä elämää kehittävää vai jotain tutusta poikkeavaa ja erityistä, vaiko lukuelämyksiä ja mahdollisesti jopa eettisiä pohdintoja herättävää kaunokirjallisuutta tai historiateos?
Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kanonisoinnin vuosijuhla alkaa ristisaatolla 12. heinäkuuta.
Kirkkopukeutumisen yleisten suuntaviivojen käsittely ei ole tarkoitettu esteeksi tai vaatimukseksi, vaan hälventämään mahdollista epävarmuutta pukeutumiseen liittyen. Kaikkein oleellisinta on se, että itse kukin astuisi pyhäkköön mahdollisimman usein.
Valtioneuvostossa valmistellaan Suomen valtion budjettia vuodelle 2025. Julkisen talouden tasapainottamiseen liittyvät toimet vaikuttavat myös Suomen ortodoksisen kirkon talouteen. Kirkon keskushallinnon edustajat osallistuivat 26.6. asiaa koskevaan neuvotteluun opetus- ja kulttuuriministeriön
Juhannus, keskikesän juhla, lainaa nimensä Johannekselta: kesän kauneimpaan aikaan 24. kesäkuuta muistellaan Johannes Kastajaa eli Johannes Edelläkävijää. Hän on näkyvä hahmo ikoneissa ja taiteessa muutenkin. Johanneksen lisäksi monen mielikuvitusta on kiehtonut Salome, jonka tanssi sai aikaan
Kesän Aamun Koitto on kolahdellut jo moniin postilaatikoihin, mutta jakeluajoissa on vaihtelua eri puolilla Suomea. Postin jakelulupauksen mukaisesti lehti pitäisi saapua ortodoksisiin talouksiin viimeistään juhannukseksi.
Vastineen on allekirjoittanut muun muassa ”joukko ortodoksisen kirkon jäseniä”, joista tiedetään vain, että he eivät ole ”Suomen ortodoksisen kirkon työntekijöitä eivätkä papistoa”. Piispainkokous kiitti vastineesta ja päätti laatia sen perusteella uuden, tarkemmin perustellun selonteon aiheesta.
Arkkipiispan vaali toimitetaan kirkolliskokouksessa torstaina 28.11.2024.
”Valamon vanhus”, skeemaigumeni Johannes tunnetaan luostarikilvoittelijana ja maailmassa kilvoittelevien hengellisenä ohjajana. Itse vanhus kuvaili itseään vähättelevään sävyyn ”Adamin perinnön raskauttamaksi ähkäilijäksi”. 60 vuotta kuolemansa jälkeen skeemaigumeni Johannes luettiin ortodoksisen
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ilmoitti vastikään jäävänsä eläkkeelle palveltuaan Suomen ortodoksista kirkkoa yli 50 vuotta pappina ja 45 vuotta piispana. Nyt hän avaa päätökseensä johtaneita syitä ja kertoo, missä on arkkipiispan oikea paikka.
Viime viikolla julkaistun nuorisobarometrin 2023 keskeinen teema on tällä kertaa nuorten uskonnollisuus ja katsomukset. Vuosittain toteutetulla kyselyllä selvitetään 15–29 -vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten arvoja ja asenteita. Barometrilla on vuosittain vaihtuva teema, mutta osa kysymyksistä
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin mukaan Suomessa olisi siirryttävä toisenlaiseen käytäntöön piispojen eläkkeelle siirtymisen osalta. Suomen ortodoksinen kirkko tiedotti 19.5.2024, että Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo jää eläkkeelle.
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo eläköityy Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin siunauksella.
Vainajien muistelupäivinä kannetaan esirukouksia edesmenneiden puolesta. Kirkko on yhteisö, jonka jäsenet ovat yhtä Jeesuksessa Kristuksessa kasteen kautta: ”Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste!” (Efes. 4:6). Kristittyjen keskinäistä yhteyttä vahvistavat Kirkon sakramentit ja keskinäistä rakkautta
Äitienpäivänä juhlimme perinteisesti äitejä ja isoäitejä. Vaikka äitiyttä syystäkin arvostetaan, on hyvä muistaa, ettei äidiksi tuleminen ole edellytys tai ehto naisen pelastukselle. Lisäksi korvaamattoman arvokasta äitiyttä on nimenomaan hengellinen äitiys.
Suomen ortodoksinen kirkko on Ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva autonominen paikalliskirkko, joka palvelee Suomessa asuvia ja oleskelevia ortodoksisen kirkon jäseniä heidän kansallisuudestaan tai äidinkielestään riippumatta.
Pyhän Walburgan reliikit siirrettiin Eichstättiin 1. toukokuuta, ja tästä päivästä sukeutui vappu.
Pastori Henrik Holländer muistetaan lämpimänä ja myönteisenä ihmisenä. Isä Henrik toimi matkanjohtajana, kun Valamoon matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa tuhoisin seurauksin 17. huhtikuuta 1999. Hänen haudallaan toimitetaan panihida toukokuussa.
Mirhantuojia muistellaan pääsiäiskaudella erityisesti Mirhantuojien sunnuntaina. Jeesuksen elinaikana naisen sanaan ei juuri luotettu. Kuitenkin Kristuksen kautta ”heikko” osoittautuikin vahvaksi.
Valamon luostariin matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa 17. huhtikuuta vuonna 1999. Onnettomuudessa kuoli neljä ja loukkaantui 32 ihmistä. Marietta Kunnas heräsi kohtalokkaana aamuna tunteeseen, että hänen oli haettava tuolloin 6-vuotias poikansa pois pian matkaan
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vierailee 11.–16.4. Ekumeenisen patriarkaatin keskuksessa Istanbulin Fanarissa.