Kulttuuri

Ville Mäkipelto ja Paavo Huotari ovat kirjoittaneet paljon keskustelua herättäneen kirjan Sensuroitu: Raamatun muutosten vaiettu historia (Otava 2023). Raamatuntutkijoina Mäkipelto ja Huotari ovat erikoistuneet Vanhan testamentin käsikirjoitusten tutkimukseen. Lisäksi Mäkipelto on psykologi ja
Aikamatka Sortavalaan ja Valamoon -valokuvanäyttely on avoinna GalleriArissa Mikkelissä 4.–29.6. välisenä aikana.
Tampereella Galleria Koppelossa on parhaillaan esillä Matilda Matsin ja Henriikka Hietaniemen yhteisnäyttely Tuohuksia ja sadepilviä.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen muistopäivää vietetään 12. kesäkuuta. Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn kokoelmiin kuuluva Konevitsan luostarin perustajan muistoarkku kertoo pyhittäjä Arsenin elämästä. Kenotafista kertova artikkeli kuuluu Aamun Koiton Kirkkomme aarteita -sarjaan.
Kirkkomme muistaa 12. kesäkuuta pyhittäjä Arseni Konevitsalaista (k.1447), jota kunnioitetaan yhtenä Karjalan valistajista. Kirkkomme aarteita -sarja esittelee pyhittäjä Arsenin muistoarkun peitteen.
Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA avaa kesän ajaksi 24 pienoismallista rakentuvan Pieni kirkkokierros -pienoismallinäyttelyn. Pienoismallien esikuvat ovat ortodoksisia kirkkoja ja rukoushuoneita eli tšasounia alueilta, jotka Suomi menetti Neuvostoliitolle Moskovan rauhansopimuksessa 1944.
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin taidenäyttely on esillä Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turussa 2.–30.7.2024.
Sarafaaniperinne ja asujen valmistus on lisätty Museoviraston ylläpitämään Elävän perinnön wikiluetteloon karjalais-ortodoksisten yhteisöjen toimesta. Sarafaanipukeutumisella viitataan ensisijaisesti karjalaisen ortodoksinaisen asukokonaisuuteen, jota on käytetty erityisesti Laatokan pohjoispuolen
Vähävaraisesta arjesta lapsille – Uspenskin katedraalikuoron laulaja ja kustannustoimittaja Mili Bunda ei arvannut, kuinka ajankohtainen kirja tuleekaan julkaisuhetkellä olemaan. Kesäkuussa julkaistaan Kaksin, eli kuvakirjaikäisille lapsille suunnattu teos, jossa kerrotaan yksinhuoltajaperheen
Tulevana kesänä on Pohjois-Karjalan alueella tarjolla konserttikierros Ennen aurinkoa ollut Valkeus -otsikolla. Monille tuttu tenori, diakoni Heikki Hattunen konsertoi yhdessä urkuri Tommi Niskalan kanssa Joensuun evankelis-luterilaisessa kirkossa 2.6.2024 ja Lieksan kirkossa 3.6.2024.
Aikamme on täynnä uhkia: kulkutauteja, sotaa ja luonnonmullistuksia, ja sitä on sanottu jopa apokalyptiseksi. Poliittisessa puheessa on kaikuja uskonnosta ja sen uhkakuvista. Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teos julkaistaan maanantaina 13.5.2024.
Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn Lohduttajia, opettajia ja marttyyrejä – 1900-luvun uusia pyhiä -näyttelyssä on esillä esineitä, joita pyhä Johannes Sonkajanrantalainen käytti opettaessaan uskontoa.
Alfred Kordelinin säätiö julisti tammikuussa 2024 haettavaksi Suuret kulttuurihankkeet -ohjelmasta myönnettävät apurahat. Hakemuksia lähetettiin tammikuun lopussa päättyneeseen määräaikaan mennessä 163 kappaletta.
Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble esittävät harvoin konsertissa kuultavan Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) Vigilian torstaina 23.5.2024 Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Huippukuoroa ja -solisteja johtavat Elisa Huovinen ja Visa Yrjölä.
Musiikkitoimittaja Risto Nordell esittelee sävelin ja sanoin Jumalansynnyttäjälle sävellettyä musiikkia ortodoksisessa, luterilaisessa ja katolisessa perinteessä. Tilaisuus pidetään Uspenskin katedraalin kryptassa (Pormestarinrinne 1) 17.3.
Kuopiossa sijaitsevassa ortodoksisessa kirkkomuseo RIISAssa avautuva näyttely osoittaa, että pyhät tulivat eri lähtökohdista ja kukin eli oman näköisensä elämän. Erilaisten elämäntarinoiden kautta katsoja pääseekin miettimään, mikä tekee ihmisestä pyhän.
Suomalais-ukrainalainen muusikko ja dokumentaristi Lukas Stasevskij kertoo, kuinka päätyi konserttisaleista sodan keskelle Ukrainaan.
Lintuvuori ry on julkaissut pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen suomentamana arkkimandriitta Emilianos Simonopetralaisen (k. 2019) teoksen Jumalanpalvelus. Jumalan näkemistä ja odotusta. Kyseessä on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos vanhus Emilianoksen tuotannosta.
Kuvataitelija Anne Siirtolan Koivun Pyhä ja Kaikkien murheellisten ilo -näyttely on avoinna Taidekeskus Ahjossa 11. helmikuuta saakka. Monet hänen teostensa materiaaleista ovat teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja.
Hiljattain ilmestynyt Lintuvuoren keittokirja on paitsi keittokirja, myös mukaansatempaava matkaopas ortodoksiseen ruokakulttuuriin. Kirjan nimi viittaa Janakkalan Lintuvuoreen, jossa sijaitsee kaikkien Athosvuoren isien muistolle pyhitetty tsasouna.
Ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn vuosi 2024 alkaa 19.1. kahden valokuvanäyttelyn avajaisilla. 
Hiilipiirustus Kristuksen kaste on Ivan Abramovin ikoniverstaalta Kosmajärveltä, josta Lars Pettersson (1918–1993) hankki sen vuonna 1942.
Suomen ortodoksisen kirkkomuseon kuva-arkistosta löytyy kuvia eri muodoissa ja aineisto toimiikin näyteikkunana valokuvauksen ja tallentamisen eri aikakausiin. Eräs valokuvauksen alkuaikoihin liittyvä esine on lasinegatiivi.
Suomalaisia ortodoksisia joululaululevyjä ei ole liiaksi tarjolla, joten jokainen aiheeseen liittyvä uusi äänite on enemmän kuin tervetullut, varsinkin jos taiteellinen taso on samaa luokkaa kuin tällä uutuudella.