
Valamon luostari: elävää luostariperinnettä Suomessa (Valamo Kustannus 2025)
Hengellisen kirjallisuuden lukeminen voi vaatia totuttelua. Kooltaan kompakti 28-sivuinen teos on oiva tapa harjaantua siihen. Valamon luostarin erikoiskirjaston kirjastonhoitaja Virva Suvitie kehuu uudistettua painosta.
– Uudistettu ja raikkailla kuvilla kuvitettu painos teoksesta, joka on julkaistu aiemmin (1997 ja 2004) nimellä Uusi Valamo: elävää luostariperinnettä Suomessa. Teos sisältää igumeni Haritonin kirjoituksen Askeesi ja luostarikilvoittelu (lyhennetty suomennos teoksesta Asketizm i monašestvo, 1943). Kirjaa voi ostaa Valamon Tuohus-kaupasta suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

Carrie Frederick Frost: Lastenlastemme kirkko (Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari 2024)
Muutama vuosi sitten Suomessa vieraileeen professori Carrie Frederick Frostin kirjoittama Lastenlastemme kirkko on erittäin ajankohtainen teos kirkossamme käytävän diakonissakeskustelunkin kannalta. Suomen kielelle tehdyn käännöksen on julkaissut Lintulan luostari.
Arkkimandriitta Mikael: Se on Herra!: ilosanoman valaisema matka kirkkovuoteen (Valamo Kustannus 2025, toinen painos)

Isä Mikaelin kirjan suuri kysyntä on johtanut toisen painoksen teettämiseen. Ortodoksisessa kirkossa kirkkovuoden kierrolla on keskeinen merkitys. Isä Mikaelin matkassa voi lähteä seuraamaan tätä kiertoa ja evankeliumitekstien todistusta lihaksi tulleen Jumalan ilosanomasta.
Kustantaja kuvaa kirjaa seuraavasti:
"Tässä kirjassa lähdetään matkalle kirkkovuoteen evankeliumitekstien seurassa. Peruslähtökohtana on ilosanoma siitä, miten kaikkeuden Luoja on lähestynyt ihmistä tulemalla itse ihmiseksi, ja miten hän jatkaa toimintaansa ihmisten keskuudessa saattaakseen ihmisen kokonaan ja ikuisesti eläväksi omaan yhteyteensä.
Evankeliumit ovat muistiin merkittyjä kertomuksia siitä, miten ihmiseksi tullut Jumala, Jeesus Kristus, eli ja toimi maan päällä, ja siitä miten hän kärsi, kuoli ja nousi kuolleista kuoleman voittajana.
Esitetyt ajatukset nousevat esiin kirkkovuoden evankeliumitekstien ja juhlien teemojen pohjalta. Teksti etenee kirkkovuoden läpi pääsiäisestä pääsiäiseen. Kaikilla ihmisillä on yksi ja sama Luoja, jokaisessa ihmisessä on hänen kädenjälkensä. Tämän Luojan toiminnasta ovat muinaiset ihmiset puhuneet iltanuotioillaan.
Kirjan tarkoituksena on olla sellainen iltanuotiokertomus, jossa kaikkeuden Luojan lapset ovat kokoontuneina yhdessä saman tulen äärelle ja tämän nuotion lämmöstä saavat innostusta ikuisen elämänsä tielle."
Isä Mikaelin kirjaa on saatavissa luostarin Tuohus-kaupasta, jahka toinen painos saadaan myyntiin ensimmäisen loputtua.
Schemanun Siluana Vlad: God, where is the wound? Healing remedies for today's world (Sebastian Press, 2022)
Romanialaisen skeemanunna Siluana Vladin (1944-2021) on kehuttu helppolukuiseksi ja -tajuiseksi, mutta samalla hyvin lohdulliseksi kirjaksi.

Serafim Seppälä: Minä olen sinä ja muita kirjoituksia (Valamon Ystävät 2022)
Arkkimandriitta, professori Serafim Seppälä kuuluu eittämättä maamme luetuimpiin ortodoksisiin hengellisiin kirjailijoihin, eikä syyttä. Isä Serafimin kirjoitelmia neljältä vuosikymmeneltä kokoava teos tarjoaa poikkileikkauksen loistavaksi kirjoittajaksi kehutun sanankäyttäjän kirjalliseen uraan.
Arkkimandriitta Sofroni: Hengellisiä keskusteluja (Lintulan luostari 2019)

Kirkon sanomaa ja oppia on välitetty pian kaksi vuosituhatta opetuspuheiden kautta. Lintulan luostari on julkaissut pyhittäjä Sofronin viimeisinä elinvuosinaan pitämiään opetuspuheita suomeksi käännettyinä.
The House of Our Father: Monastery of St John the Baptist (Stavropegic Monastery of St John the Baptist 2025)
Hengellinen kirja voi olla myös visuaalisesti miellyttävä elämys. Englannissa sijaitsevan Essexin luostarin julkaisema, kauniisti kuvitettu kirjauutuus on sitä. Kirja on saatavissa sekä englanniksi että kreikaksi.
– Pyhän Johannes Kastajan luostarissa Essexissä vihittiin 22.6.2025 uusi pyhittäjä Sofroni Essexiläiselle pyhitetty kirkko. Äskettäin julkaistu kirja kertoo kappelin syntytarinan. Kirja on lainattavissa Valamon luostarin kirjastosta tai tilattavissa suoraan Essexin luostarista. Essexin luostarista on helppo tilata laajemminkin heidän julkaisemaansa kirjallisuutta.
Arkkipiispa Leo: Rukouksia. Malittuloi. (Karjalan kielen säätiö 2025)

Emeritus arkkipiispa Leo on kääntänyt karjalaksi kirkkomme tunnettuja, ihmisten henkilökohtaiseen rukouselämään liittyviä rukouksia. Lisäksi mukaan on otettu slaavinkielisestä ja englanninkielisestä perinteestä uusia tekstejä, jotka on niin ikään käännetty karjalaksi.
Arkkipiispa Leon kääntämänä on ilmestynyt aiemmin liturgian käsikirja, nuottiliturgia ja useita erillisiä palveluksia karjalaksi. Hän on julkaissut myös kymmenen kaksikielistä runokirjaa, minkä lisäksi tänä kesänä ilmestyy neljäs suomenkielinen runoteos. Uusin rukouskurja on saatavilla Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn Pikku-Bysantti -myymälästä.

Egeria: Matka Pyhälle maalle (Suomen patristinen seura ry Toinen, korjattu painos 2023)
300-luvulla elänyt Egeria ja hänen kirjoittamansa matkakertomus on paitsi kiehtova kuvaus hänen pyhiinvaellusmatkastaan, niin myös korvaamattoman tärkeä lähde tieteelliselle tutkimukselle.
Raimo Puustinen: Syökää ja iloitkaa (Kirjakustantamo Sanasato 2024)
Filosofian tohtori, yleislääketieteen erikoislääläri Raimo Puustisen teoksessa tarkastellaan, miten Raamatussa kuvataan ihmisen hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä, jotka ovat monelta osin tuttuja myös oman aikamme ihmisten elämässä.
