Paavi Leo XIV vastavalittuna Pietarinaukiolla parvekkeella
Maailmalta

Uusi paavi on Leo XIV – näitä asioita arkkipiispa Elia toivoo häneltä

Yhdysvaltalainen Robert Francis Prevost, 69, on nyt paavi Leo XIV. Hänet valittiin uudeksi paaviksi torstai-iltana 8. toukokuuta 2025. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elia toivoo muun muassa, että katolisen ja oman kirkkomme erittäin lämpimät suhteet jatkuvat myös uuden paavin aikakautena.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Sipa Press/Lehtikuva, Vatican Media
Paavi Leo XIV vastavalittuna Pietarinaukiolla parvekkeella

Ensimmäinen äänestys uudesta paavista tapahtui keskiviikkona 7. toukokuuta 2025 Vatikaanissa Sikstuksen kappelissa, minne oli kokoontunut 133 kardinaalia. Kuitenkin kappelin savupiipusta noussut musta savu paljasti, ettei katolinen kirkko saanut tuolla kertaa uutta johtohahmoa. Äänetys jatkui torstaina, ja paavin valinta tapahtui torstai-iltana  kello 19:00 jälkeen Suomen aikaa.

Jokin aika myöhemmin vasta paaviksi valittu, yhdysvaltalainen Robert Francis Prevost, 69, näyttäytyi Pietarinaukiolla odottaneille ihmisille. Kardinaali Prevost otti nimekseen paavi Leo XIV

Konklaavin äänestyksiä pidetään aina siihen saakka, kunnes uusi paavi on valittu. Paavin valitsemiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.

Myös Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elia tarkkaili piipusta nousevan savun väriä etänä monen muun tavoin.

– Toivon uudelta paavilta, että kirkkojemme väliset hyvin läheiset suhteet jatkuisivat. Edesmennyt paavi Franciscus ja ekumeeninen patriarkka Bartolomeoshan olivat jopa henkilökohtaisia ystäviä. Itse tapasin paavi Franciscusta yhteensä viisi kertaa – viimeksi tammikuussa Roomassa pyhän Henrikin muistopäivän aikoihin toteutuneen pyhiinvaelluksen aikana.

Hauska muisto edesmenneestä paavista on eräs kohtaaminen uskontojen välisen konferenssin loppupuolella. Toisin kuin muita, paavi Franciscus tervehtikin isä esipaimenta poskisuudelmalla.

– Tällä tavalla hän halusi erityisesti korostaa kirkkojemme välistä yhteyttä. Viimeksi tavatessamme hän oli jo hyvin heikko – hänet tuotiin paikalle pyörätuolissa. Siitä huolimatta vastaanotto oli hyvin lämmin.

Paavi Franciscus ja arkkipiispa Elia Vatikaanissa 2025
Edesmennyt paavi Franciscus ja arkkipiispa Elia tapasivat toisensa viimeisen kerran Vatikaanissa tammikuussa 2025. Kuva: Vatican Media

Ennakkosuosikit eivät ole henkilökohtaisesti tuttuja

Arkkipiispa Elia ei halunnut veikkailla uuden paavin valinnan lopputulosta etukäteen.

– Kyseessä on katolisen kirkon sisäinen asia, minkä lisäksi julkisuudessa esiin nostetut ennakkosuosikit eivät ole minulle entuudestaan henkilökohtaisesti tuttuja. Olisi kuitenkin hienoa, että nytkin saataisiin edeltäjänsä kaltainen paavi. Ihan vain ajatuksen tasolla minusta olisi myönteistä, jos seuraava paavi tulisi Afrikasta, Aasiasta tai Latinalaisesta Amerikasta, arkkipiispa Elia sanoi ennen paavin valinnan ratkeamista.

– Joka tapauksessa toivon ja oletan, että myös uusi paavi puhuu Ukrainan ja muidenkin sotien lopettamisen ja rauhan puolesta. En oikein näe muuta vaihtoehtoa.

Arkkipiispa Elian mukaan on niin ikään vaikea arvioida, kuinka paljon esimerkiksi paavin kansallisuus vaikuttaisi hänen työhönsä tai painotuksiinsa.

Ennen valintaa julkisuudessa olivat erityisesti  esillä italialainen Pietro Parolin, 70, joka on toiminut Vatikaanin ulkoministerinä vuodesta 2013. Häntä kuvaillaan maltilliseksi diplomaatiksi ja edeltäjänsä linjan jatkajaksi. Muita ennakkosuosikkeja olivat filippiiniläinen Luis Antonio Tagle, 67, jota pidetään näkemyksiltään suhteellisen liberaalina, ja italialainen Matteo Zuppi, 69, joka toimii Vatikaanissa Ukrainan-rauhanlähettiläänä ja jota kuvaillaan edistysmieliseksi. Kuten edesmenneen paavin, myös Zuppin sydäntä lähellä ovat eritoten köyhät ja muuten heikompiosaiset.

Lisäksi esillä oli ghanalainen Peter Turkson, 76, jota kuvaillaan edellä mainittuihin muihin ehdokkaisiin verrattuna näkemyksiltään konservatiivisimmaksi. Mikäli Turkson olisi tullut valituksi, kyseessä olisi ollut ensimmäinen afrikkalainen paavi vuosisatoihin. Myös Tukholman hiippakunnan piispa, kardinaali Anders Arborelius oli nostettu esiin yhtenä mahdollisena vaihtoehtona. Hänet arkkipiispa Elia on tavannut henkilökohtaisesti.

– Lisäksi toivon, että uusi paavi näyttäisi selkeästi suuntaviivoja ja tietysti sitä, että hän tekisi kaikessa viisaita päätöksiä. 

Arkkipiispa Elian kertomasta voi päätellä myös, että nöyryys on hänestä niin ikään kunnioitettava piirre.

– Minusta oli upea hetki, kun vastavalittu (nyt edesmennyt) paavi Franciscus pyysi paikalle kerääntynyttä kansaa rukoilemaan hänen puolestaan.

Myöhemmin torstai-iltana paavin valinnan ratkettua arkkipiispa Elia onnitteli uutta paavia Facebook-päivityksessään seuraavasti:

"Olkoon uusi paavi Leo XIV todellinen sillanrakentaja tässä levottomassa ajassa niinkuin hän ensimmäisessä puheessaan tänään lupasi olla. On aika rakentaa siltoja tässä sodan runtelemassa ja polarisoituneessa maailmassa ja pyrkiä kaikin tavoin kuromaan umpeen kuiluja, jotka ovat usein surullisen syviä. Toivon mukaan uusi paavi Leo XIV haluaa myös jatkaa dialogia oman kirkkomme kuten myös kaikkien muiden kirkkojen kanssa, jotta Kristuksen valo yhä kirkkaammin loistaisi tässä maailmassa.
Jatkukoon myös uskontojen välinen dialogi jotta suvaitsevaisuus saisi jalansijaa ja kaikenlainen vihanpito sekä vainot loppuisivat.
Uudella paavilla niinkuin kaikilla hengellisillä johtajilla on suuri vastuu ja jopa velvollisuus puhua oikeudenmukaisuuden puolesta ja puolustaa kaikkein heikommassa asemassa olevia siskoja ja veljiä varsinkin siellä missä ei ihmisarvoa eikä lasten ja naisten oikeuksia kunnioiteta.
Monia vuosia uudelle paavi Leolle! Ohjatkoon Pyhä Henki häntä niissä vaikeissa päätöksissä, joita hän joutuu tekemään ja antakoon Jumala hänelle voimaa niissä koitoksissa, jotka häntä nyt odottavat."

 

Juttua on päivitetty 8.5.2025 klo 19:51 ja klo 20:26 sen mukaisesti, että uusi paavi on valittu. Jutun loppuun on lisätty 9.5.2025 klo 12:28 arkkipiispa Elian onnittelupäivitys.

 

Kuva ylhäällä: Vasta valittu paavi Leo XIV tervehtimässä Pietarinaukiolle kokoontuneita ihmisiä./Sipa Press/Lehtikuva

 

Lähteitä:

Yle

MTV Uutiset

Orthodox Times