Maailmalta

Moskovan patriarkka Kirillin puheet tyrmistyttävät jälleen: lupaa Ukrainassa kaatuneille venäläissotilaille synnit anteeksi

Kirkkomme opettaa, että tie syntien anteeksisaamiseen kulkee katumuksen kautta.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Serge Serebro/Vitebsk Popular News/Wikimedia Commons_
Moskovan patriarkka Kirill

Moskova patriarkkan Kirill piti tyrmistystä herättäneen puheensa sen jälkeen, kun Venäjällä oli julistettu ”osittainen” liikekannallepano. Sunnuntaina pitämässään puheessa hän antoi varsin suoraan ymmärtää, että Ukrainan sodassa taistelleet ja kaatuneet venäläissotilaat saavat syntinsä anteeksi.

Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni torjui tällaisen näkemyksen selvin sanoin Ylen haastattelussa tiistaina.

Tällaista ”synninpäästöautomaattia” kirkkomme ei tunne. Metropoliitta tähdensi, että tie syntien anteeksi saamineen kulkee kirkkomme opetuksen mukaan katumuksen kautta.

Osa patriarkka Kirillin kohua herättäneestä kannanotosta kuuluu vapaasti suomennettuna:

– Mutta samalla Kirkko ymmärtää, että jos joku velvollisuudentuntonsa ajamana ja valansa täyttääkseen – – – lähtee toteuttamaan sitä, mihin hänet on kutsuttu, ja jos joku kuolee suorittaessaan velvollisuuttaan, tällöin hän epäilemättä suorittaa jotain, mitä voidaan pitää uhrauksena. Hän on uhrannut itsensä toisten puolesta. Ja sen takia me uskomme, että tämä uhraus pesee puhtaaksi kaikki tällaisen miehen/ihmisen tekemät synnit.

Suomen ortodoksinen kirkko on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa useaan otteeseen.

 

Lähteet: Yle uutiset, The Orthodox Times, Reuters