Kulttuuri

Ortodoksipyhäköt Suomessa -näyttely esittelee kirkkoarkkitehtuuria 1700-luvulta aina 2000-luvun alkuun

Ortodoksisen kulttuurin säätiö järjestää näyttelyn osasta graafikko Pentti Oksasen töistä. Näyttelyn ideana on esitellä, millaista ortodoksista kirkkoarkkitehtuuria Suomen alueella on.
| Kuva: Anne-Mari Tiainen
Pyhän naisprofeetta Hannan kirkko

Suomessa on yhteensä runsaat 150 ortodoksista pyhäkköä eli kirkkoa ja tsasounaa. Graafikko Pentti Oksanen kiersi valokuvaamassa nämä kaikki ja maalasi ne sen jälkeen. Maalaukset hän sijoitti Ortodoksiselle kulttuurikeskukselle Joensuuhun. Osa Oksasen töistä on jo esillä Ortodoksisen kulttuurikeskuksen tiloissa, mutta näkökulma on nyt uusi.

Näyttelyyn on valittu 20 teosta, jotka edustavat kirkkoarkkitehtuuria 1700-luvun lopulta 2000-luvun alkuun. Mukana on venäläistä, karjalaista, bysanttilaista ja suomalaista arkkitehtuuria. Myös Suomen kaikki kolme ortodoksista hiippakuntaa ovat edustettuina.

Ortodoksinen kulttuurikeskus sijaitsee Joensuun pohjoisella ruutukaavalla, ja keskuksessa on esillä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, vuokrattavia kokous- ja juhlatiloja ja ravintola Usva. Kulttuurikeskus on osa laajempaa ortodoksista kulttuurikorttelia, johon sisältyvät Ortodoksinen seminaari ja Pyhän Johannes Teologin kirkko.

Näyttelyn järjestää Ortodoksisen kulttuurin säätiö. Näyttely on avoinna Ortodoksien kulttuurikeskuksen tiloissa alakerrassa 16.1–31.12.2023.

Ortodoksinen kulttuurikeskus sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 44, 80100 Joensuu.
Kulttuurikeskus ja näyttelyt ovat auki arkisin klo 7.30–14 ja muina aikoina ryhmille tilauksesta. Pääsy näyttelyihin on vapaa, mutta esittelystä ryhmille peritään erillinen ryhmän koosta riippuva maksu.

 

Graafikko Pentti Oksanen

– valmistui graafikoksi Helsingin Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 1971. TAIK on nykyään osa AALTO-yliopistoa.
– motiivi kirkkomaalausten tekoon oli kansanperinne, ei uskonnollinen tai tunnustuksellinen. Näyttelyä valmisteltaessa hän kertoi olleensa kiinnostunut pienistä, vaatimattomista tsasounoista, ei niinkään kirkoista – varsinkaan miehitysajan varuskuntakirkoista. Kuitenkin molemmat ovat osa alkavaa näyttelyä.
– maalasi ortodoksipyhäkköjen teoskokonaisuuden (153 kpl) vuosien 2006–2010 välillä. 

Kuvituskuva ylhäällä: Pyhän naisprofeetta Hannan kirkko