Helteistä huolimatta uudet seinämaalaukset ovat edenneet Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä. Maalaustelineillä ovat huhkineet Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja ikonimaalari Jyrki Pouta. Tämän kesän maalausaiheita ovat olleet Jaakobin paini ja ylienkeli Mikaelin ihme Fryygiassa.
Nykyisen ikonostaasin ja alttarin apsiksen freskon on vuonna 1990-1991 suunnitellut ja ikonit maalannut Petros Sasaki. Seinämaalauksia ovat vuonna 2018 tapahtuneen tulipalon jälkeen jatkaneet nykyiset seinämaalausten tekijät.
Alkuperäisen ikonostaasin maalasi taiteilija Veikko Marttinen, joka laati aikoinaan myös punatiilestä rakennetun pyhäkön sisustussuunnitelman. Tuolloin jalopuisen ikonostaasin valmisti puuseppämestari Valtter Kisonen Kuopiosta.

Muutoksia matkan varrella
Ylienkeli Mikaelin kirkon sisätilat ovat siis muuttuneet vuosien varrella merkittävästi. Uuden ikonostaasin on veistänyt vaahterasta pieksämäkeläinen veistomestari Martti Lehtoaho. Kuninkaanovien yläpuolella on vanhan Käkisalmen ortodoksisen kirkon kuninkaan ovi, jonka kirkkoherra Pekka Jyrkinen löysi kirkon ullakolta. Sen kunnosti Martti Lehtoaho, ja kultauksen suoritti helsinkiläinen konservointiliike.
Kirkko on saanut vuosien varrella paljon lahjoituksia, kuten kattokruunun, kirkon isännöitsijän pöydän – ja jo mainitun kuninkaan oven kultauksen. Lahjoittajilta ovat peräisin myös monet ikonit, liturgiset tekstiilit ja puvut, käspaikat ja tärkeät sakraaliesineet sekä varat niiden kunnostukseen.

Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko on rakennettu vuonna 1957, ja sen vihki seuraavan vuoden kesäkuussa käyttöön apulaispiispa Paavali avustajinaan kirkkoherrat Aleksanteri Gaurilow, Olavi Petsalo, Leo Merras, Vilho Hokkinen ja Aleksanteri Olanto.
Alkuperäiseen rakennusurakkaan sisältyi myös erillinen virkatalo sekä 26-metrinen kellotorni.



Pääkuvassa: ikonimaalari Jyrki Pouta.
Lähteet: Suomen ortodoksinen kirkko, Saimaan ortodoksinen seurakunta