marraskuussa Valamon erikoiskirjaston kirjaston hoitaja Virva Suvitie Heinäveden Valamossa 2022
Kulttuuri

Kirjastonhoitaja Virva Suvitie Kansalliskirjaston johtokuntaan: Arjen työ Valamon luostarissa on sielua virvoittavaa

Valamon luostarin kirjaston kirjastonhoitaja Virva Suvitie on Suomen erikoiskirjastojen neuvoston edustajana Kansalliskirjaston johtokunnassa 31. maaliskuuta 2026 asti.
| Teksti: Virva Suvitie, Susanna Somppi | Kuva: Anna Jääskeläinen
marraskuussa Valamon erikoiskirjaston kirjaston hoitaja Virva Suvitie Heinäveden Valamossa 2022

Valamon luostarin kirjaston kirjastonhoitaja Virva Suvitie on Suomen erikoiskirjastojen neuvoston edustajana Kansalliskirjaston johtokunnassa 31. maaliskuuta 2026 asti. Erikoiskirjastojen neuvosto valvoo erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen etua kansallisessa kirjastoverkossa ja edustaa Erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen verkostoa eri sidosryhmien kanssa käytävissä neuvotteluissa. Se toimii yli hallintorajojen ja tukee yhteistä suunnittelua, yhteisiä tietovarantoja ja palveluita sekä avointa tiedonsaantia. Suvitie valittiin 25. lokakuuta myös Kansalliskirjaston johtokunnan varapuheenjohtajaksi.

– Olen kiitollinen tästä hienosta mahdollisuudesta työskennellä kirjastomaailman kollektiiviseksi hyväksi. Haluan pitää erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen ainutlaatuista sekä syvällistä näkökulmaa esillä Kansalliskirjaston johtokunnassa. Mielessäni siintävät inspiroivat visiot ja yhteistyökuviot. On kiehtovaa toimia valtakunnallisten ja kansainvälisten kirjastohankkeiden luovassa polttopisteessä, koska kehitystoiminta on aina kiinnostanut minua, Suvitie sanoo.

Suunnitelmissa ovat vierailut ja tutustuminen Erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen verkoston muihin jäsentahoihin nelivuotiskauden aikana.

Valamon luostarin ortodoksinen erikoiskirjasto on yksi kirkkomme tärkeimmistä paikoista, joissa "yhteistä muistiamme" säilytetään organisoidusti. Se on kaikille avoin, ja kaikki voivat lainata sieltä teologisia ja yleisiä aineistoja. Kokoelman laajuus, eli yli 50 000 nidettä, on yli puolet Helsingin keskustakirjasto Oodin lainattavasta aineistomäärästä. Vanhimmat teokset ovat 1600-luvulta.

– Kirjastolaisen arki Valamossa on monipuolista ja sielua virvoittavaa. Joka päivä oppii lisää. Rukous on luostarissa aina läsnä, pyhät kirjat käsillä ja mukavat asiakkaat, työtoverit, talkoolaiset sekä veljestö ympärillä, Suvitie iloitsee.

Moninainen työnkuva rikkautena

Hallinnollisen puolen ohessa työhön sisältyvät muun muassa yleinen asiakaspalvelu, kaukopalvelu ja tutkimuspalvelu sekä lisäksi kirjallisuuspiirin, tapahtumien, näyttelyiden sekä teosvinkkausten suunnittelu, markkinointi ja toteutus.

– Opiston kursseille jalkautuminen on ollut antoisaa. Kokoelmanhoito, aineistojen tilaus, luettelointi ja lainauskuntoon saattaminen ovat luonnollisesti päivien keskiössä. Artikkeleiden kirjoittaminen, esittelyiden vetäminen, luennointi ja digitointi suovat toisenlaista vaihtelua.  Seuraan teologisia ja kirjastomaailman ajankohtaisuuksia tiiviisti. Tykkään ideoida, ja toivon voivani kasvattaa tulevaisuuden versoja Kristuksessa. 

– Tällä hetkellä kaavailemme Helsingin yliopiston tutkijan kanssa vanhojen digitoitujen käsikirjoitustemme jatkokäsittelyä. Projektissa tullaan hyödyntämään moderneja teknologioita koneoppimisesta neuroverkkoihin. Niiden myötä käsikirjoitusten kuvat muokataan transkriptioiksi, eli kuvien tekstit kirjoitetaan auki digitaaliseen muotoon. Kokoelma järjestetään tietokannaksi, josta kuka tahansa voi hakea tietoa siihen kuuluvista käsikirjoituksista, vaikka ei osaisikaan lukea käsialaa tai kieltä. Etsimme lisäksi pysyvää julkaisu- ja sijoituspohjaa tuolle arvokkaalle kulttuuriperintöaineistolle.

Kirjastonhoitajalla on myös muita lähitulevaisuuden haaveita Valamon kirjastoa koskien.

– Tällaisessa energiapoliittisessa tilanteessa olisi pystyttävä aurinkopaneloimaan niin kirjasto, Kulttuurikeskus kuin koko luostarikin. Aurinkosähköön ja -lämpöön siirtyminen maksaisi 1,5 miljoona euroa. Uskon vakaasti, että Kaikkivaltiaan Jumalan avulla rahoitus löytyy jollain tavalla.

– Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan Valamoon ja sen erityiseen kirjastoon! Talviaikaan hiljaisella kaudella luostari on aidoimmillaan, Suvitie rohkaisee.

https://valamo.fi/kulttuuritarjonta/kirjasto