Kirkko-opas Joona Makkonen Viinijärven ortodoksisen kirkon edustalla
Arki & ihmiset

Joona toimii kirkko-oppaana Viinijärvellä – piipahda myös näissä pyhäköissä

Suomen kesään kuuluvat oleellisella tavalla vierailijoita varten auki olevat kirkot ja tsasounat. Pitäessään kirkkoja avoinna seurakunnat tarjoavat myös kesätyöpaikkoja kirkko-oppaina työskenteleville nuorille.
| Teksti: Tapio Tiimonen | Kuva: Tapio Tiimonen
Kirkko-opas Joona Makkonen Viinijärven ortodoksisen kirkon edustalla

Joona Makkonen, 19, toimii oppaana Viinijärvellä sijaitsevassa Jumalainäidin Tihvinäläisen ikonin kirkossa.

– Kävin armeijan ja se meni kristinoppileirin päälle, joten en päässyt sinne kesätöihin. Kaverini oli viime kesänä kirkko-oppaana, niin mietin, että haen tähän.

Oppaan tavallinen työpäivä sisältää kirkon avoinna pitämistä, pieniä siistimistehtäviä ja varsinaista opastamistyötä.

– Työpäiväni alkaa kello 12, kun avaan kirkon, ja sitten odottelen kävijöitä. Jos kirkossa on ollut jumalanpalvelus, puhdistelen kynttilänjalkoja vahasta.

– Kävijöille kerron, minä vuonna kirkko on suunniteltu ja rakennettu. Kerron kirkon historiasta ja mille ikonille se on pyhitetty – sekä sen, että kirkko ei ole museo, vaan että tänne kannattaa tulla silloin, kun on jotain ”actionia” eli jumalanpalveluksia.

Vaikka moneen asiaan pitääkin tietää vastaus, on seurakunnan papisto tukena: Viinijärvellä tien toisella puolella sijaitseva kanslia-pappila.

– Ihmiset yleensä kyselevät esittelyn aikana. Esimerkiksi, minkä ikäinen kirkko on tai mikä ikoni tämä on tai mitä joku asia ikonissa tarkoittaa. Jos johonkin en osaa vastata, niin pyydän papin läheisestä pappilasta kertomaan.

Makkosella on Viinijärven kirkkoa esitellä myös vahva kotikenttäetu.

– Tässä kirkossa on minutkin joskus kastettu, ja kirkko on tullut tutuksi, kun olen ollut kristinoppileireillä kahtena vuotena ohjaajana. Täällä on tullut monet palvelukset oltua.

Kirkko-opas on työssään usein myös Suomen ortodoksisen kirkon käyntikortti. Osalle kävijöistä jopa ensimmäinen kontakti kirkon työntekijöihin.

– Osasta kävijöistä tunnistaa, että he ovat ortodokseja, mutta täällä käy myös ei-ortodokseja, jotka haluavat käydä katsomassa, millainen ortodoksinen kirkko on. Tässä kävi pari vierailijaa, jotka olivat käyneet ortodoksisia kirkkoja läpi Outokummussa ja Joensuussa. Myös ulkomaalaisia vierailijoita saattaa käydä.

Kansainvälisyys otettiin huomioon Taipaleen seurakunnassa, jonka alueella Liperin kuntaan kuuluva Viinijärven pitäjä kuuluu.

– Työhaastattelussa kysyttiin kielitaitoa. Suomeksi ja englanniksi voi tässä kirkossa asioida.

Makkonen kannustaa kaikkia kiinnostuneita vierailemaan kirkoissa. Hän toivoo vierailijoilta kysymyksiä ja suosittelee kyselemään eri vierailukohteissa.

– Kannattaa olla utelias, kun kirkkoon tulee ja ehdottomasti kysellä, jos jokin mietityttää tai askarruttaa – ja käydä muissakin ortodoksissa kirkoissa, joita täällä lähialueella on. Etenkin, jos ei ole ortodoksi, siten saa kuvan, millaista ortodoksisessa kirkossa on.

Kysyttäessä suositusta seuraavasta vierailukohteesta, joihin kannatta ehdottomasti suunnata tutustumaan Makkonen vastaa:

– Jaa-a. Kyllä Valamo tai Joensuun [Pyhän Nikolaoksen] kirkko ovat sellaisia.

Vinkkejä tutustumiskohteisiin

Tsasounat ja kirkot ovat auki ympäri Suomea. Aamun Koitto poimi muutamia esimerkkikohteita, joihin kannattaa myös suunnata – jos kohta jokainen ortodoksinen pyhäkkö on käynnin arvoinen. Pääpyhäkkö Uspenskin katedraali lienee julkisuudessa eniten esillä, joten tällä kertaa nostetaan esiin muita kohteita.

Turku, Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko, Turun ortodoksinen seurakunta

Turun Pyhän Aleksandran kirkko
Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko Turussa. Kuva: Leena Haapala-Lindholm

Osoite: Yliopistonkatu 19, Turku

Aukioloajat: https://ort.fi/turku/turun-kirkko/

Kaupunkilomalle tai muuten vain Turkuun suuntaavan kannattaa ehdottomasti hyödyntää Kauppatorin laidalla komeilevan, 1800-luvun puolivälissä rakennetun ja C.L Engelin suunnitteleman kirkon keskeinen sijainti. Tsaarivallan aikainen pyhäkkö on hieno esimerkki aikakaudestaan ja samalla vireän ja kehittyvän Turun ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkkö.

Hattuvaaran tsasouna
Hattuvaaran tsasouna. Kuva: Suomen ortodoksisen kirkon kuva-arkisto

Hattuvaara, Ilomantsi, Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasouna, Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta

Osoite: Hattujärventie 1, 82967 Ilomantsi

Aukioloajat: https://ort.fi/ilomantsi/2025/06/17/pyhakot-auki-kesalla-2025/

Ilomantsin ortodoksisilla alueilla melko harvoin julkisuudessa ollut nähtävyys on Hattuvaaran tsasounana tunnettu apostolien Pietarin ja Paavalin muistolle pyhitetty rukoushuone. Vaikka tsasouna jääkin koossa ja koreudessa jälkeen Ilomantsin pogostalla sijaitsevalle profeetta Elian kirkolle, on tämä Suomen vanhin tsasouna Itä-Suomessa matkaavalle hieno tapa päästä yhteyteen kirkkohistorian lehtien havinan kanssa.

Vaasan Pyhän Nikolaoksen kirkko
Pyhän Nikolaoksen kirkko Vaasassa. Kuva: Vaasan ortodoksisen seurakunnan kuva-arkisto

Vaasa, Pyhän Nikolaoksen kirkko, Vaasan ortodoksinen kappeliseurakunta

Osoite: Nikolainkuja 1, Vaasa

Aukioloajat: https://www.vaasaort.com/

Vaasan kaunis Pyhän Nikolaoksen tiilikirkko 1860-luvulta muistuttaa siitä, ettei ortodoksisuus läntisessä Suomessa olekaan niin kovin tuore ilmiö. Kirkolla on vaiherikas historia ja sen kalustoon kuuluu esineistöä niin vanhasta Valamosta kuin englantilais-ranskalaisen laivaston hävittämästä Bomarsundin linnoituksestakin.

Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko Sevettijärvellä
Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko Sevettijärvellä. Kuva: Motopark/Wikimedia Commons

Sevettijärvi, Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko, Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta

Osoite: Sevettijärventie 9065, 99930 Inari

Aukioloajat: https://www.ortlappi.fi/

Kesä on ulkoilmaihmisille mukavaa aikaa, ja innokkaimmat suuntaavatkin Lapin erämaa-alueille retkeilemään. Kaldoaiviin tai Vätsäriin matkustavien kannattaa ehdottomasti tutustua samalla Sevettijärven Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkkoon.

Muiden kannattaa tehdä erillinen matka Sevettijärvelle. Aukioloajoista kannattaa varmistua Lapin ortodoksisen kappeliseurakunnan verkkosivuilta. Ja vaikka kirkko ei sattuisi olemaan reissun aikana auki, on pyhittäjä Trifonin perintöön ja alueen kirkkohistoriaan tutustuminen jokaiselle ortodoksille sivistysteko.

Kuopio, Karjalan valistajien kirkko, Kuopion ja Karjalan hiippakunnan kotikirkko

Suomen ortodoksisen kirkon keskustalo
Karjalan valistajien kirkko sijaitsee Suomen ortodoksisen kirkon keskustalon ja kirkkomuseo RIISAn yhteydessä. Kuva: Joni Ylimäki/RIISA

Osoite: Karjalankatu 1, 70110 Kuopio

Aukioloajat: Kirkossa on mahdollista vierailla kirkkomuseo RIISAn ollessa avoinna: riisa.fi

Kirkon keskustalon ja kirkkomuseo RIISAn yhteydessä sijaitseva Karjalan valistajien kirkko on Kuopioon suuntaavan ehdoton käyntikohde, joka kannattaa yhdistää vierailuun jo mainitussa ortodoksisessa kirkkomuseossa.

Kyseisessä pyhäkössä on koulutettu aikoinaan Suomen ortodoksisen kirkon papisto, sillä pappisseminaari toimi aikoinaan Suomen ortodoksisen kirkon keskustalon tiloissa. Kirkossa on esillä myös arvokkaita ikoneja kuten ihmeitätekevä Pyhän Serafim Sarovilaisen ikoni.