Pasha_ja_muita_pääsiäisherkkuja_juhlapöydässä
Kulttuuri

Pokrovan pääsiäisherkku vie kielen mennessään – ota pasharesepti talteen!

"Ihminen ei elä ainoastaan ruoasta. Elämässä tarvitaan myös hengenravintoa", evästää rakentaja-pappismunkki Hariton.
| Teksti: Rakentaja-pappismunkki Hariton, Pokrovan veljestö | Kuva: Pokrovan veljestö
Pasha_ja_muita_pääsiäisherkkuja_juhlapöydässä

Johdannoksi Pokrovan veljestön rakentaja-pappismunkki Hariton kirjoittaa seuraavaa:

"Pääsiäinen, tämä vuoden suurin juhla, riemujen riemu, juhlien juhla, on ortodoksisessa uskossa uskon täyttymys.

Pitkän paaston jälkeen pitääkin olla varovainen, ettei syö itseään ylen. Siksi kirkkokin varoittelee ylensyönnistä. Pääsiäisen ruoat onkin syytä tehdä hyvissä ajoin ja pakastaa, jotta voi osallistua jumalanpalveluksiin. Ennen, kun ei ollut pakastimia eikä jääkaappeja, olivatkin perheen emännät tiukoilla. 

Pääsiäistä edeltävä suuri paasto on ollut jokapäiväisten ylellisyyksien karsimista ja luopumista. Tulee muistaa, että niitä rahoja, jotka olet paastoaikana ruokakustannuksista säästänyt, ei laiteta juhlapöydän jatkeeksi, vaan annetaan hyväntekeväisyyteen. 

Muutoinkin tulee muistaa, ettei pääsiäinen ole ylensyönnin juhla. Valitettavasti tämän päivän ihminen viettää kirkollisia juhlia enemmän ruokapöydän äärellä kuin kirkossa. Tulisi muistaa, ettei ihminen elä ainoastaan ruoasta. Elämässä tarvitaan myös hengenravintoa. Samalla olisi terveellistä keskustella itsensä kanssa erinäisistä elämän perusasioista."

 

Marfa Alfredovnan pasha (Wolkoff)

300 g valutettua maitorahkaa
120 g voisulaa
1,5 dl paksua kermaa
1 muna
130 g sokeria
0,5 tl vaniljasokeria

Ohje:

Pasha-ainekset voi itse kukin sekoittaa mieleisessään suhteessa, mutta oma suosikkini on Marfa Alfredovnan keittämätön pasha. Se on helppo valmistaa, ja mausteita siinä on vain sen verran, että rahkan ominaismaku säilyy. Rahkan pitää olla siivilän lävitse puserrettua ja hyvin hienorakeista, jotta muut ainekset sekoittuisivat siihen hyvin. 

Voin pitää olla juoksevaa, mutta ei kuumaa. Puolet sokerista vatkataan kerman kera paksuksi vaahdoksi ja puolet myös vaahdoksi munan kera. Ensiksi sekoitetaan keskenään rahka ja voisula, sitten joukkoon hämmennetään muna- ja sokerivaahto ja vielä kerma- ja sokerivaahto. Lopuksi seos maustetaan vaniljalla. Pashamuottiin tai puhtaaseen kukkaruukkuun pannaan sideharso ja seos kaadetaan siihen. Muotti on täytettävä hieman laitojen yli, jottei pohjapuolelle muodostuisi kuoppaa nesteen valuessa pois.

 

Juttua muokattu 4.4.2023 klo 11:50 lyhentämällä otsikkoa poistamalla siitä maininta "Marfa Alfredovnan".