Valamon luostarin pääkirkko 2023
Ajassa

Valamoon pääsy tuottaa päänvaivaa – omaa pikkubussiakin on jo harkittu

Tällä hetkellä Valamon luostarin portille tai edes muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Varkaus-Joensuu -tien risteykseen ei pysähdy ainuttakaan bussia. Onneksi Valamon luostarin kimppakyytiryhmä toimii, minkä lisäksi lähimpiin kaupunkeihin ja Heinävedelle pääsee julkisilla liikennevälineillä.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Susanna Somppi
Valamon luostarin pääkirkko 2023

Valamon luostari ja sinne pyrkivät pyhiinvaeltajat ja kurssilaiset ovat harmillisen tilanteen edessä etenkin kesäsesongin kynnyksellä: luostariin ei pääse bussilla lainkaan. Aikaisemmin bussi on käynyt kääntymässä luostarin portilla.

– Heinäveden juna-asemalle on melko hyvä yhteys, mutta siitä edelleen Valamoon ainoa vaihtoehto on taksi, kertoo luostarin matkailupalvelujen johtaja Jaana Nykänen.

Tällä hetkellä tulijoita on kannustettu etsimään kimppakyytiä ja ilmoittamaan kimppakyydin tarjoamisesta Valamon kimppakyytiryhmässä Facebookissa.

– Lisäksi Facebookin Valamon kimppakyytiryhmän lisäksi on avautunut nettipohjainen reissukyyti.fi -sovellus, jossa voi etsiä ja tarjota kyytejä Valamoon. On tietysti kaikin puolin järkevää, jos voimme jotenkin yhdistää tänne autolla matkustavien tyhjät paikat kyytiä tarvitsevien kanssa, ja siksi esimerkiksi kurssilaisia kehotetaan ilmoittamaan, jos omassa autossa on tilaa, Nykänen kertoo.

Luostarissa on pohdittu erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

– Olemme jo jonkin aikaa miettineet eri mahdollisuuksia omien kyytien järjestämiseen, mutta siinä on monta yksityiskohtaa, jotka meidän pitää ensin selvittää. Esimerkiksi oman pikkubussin hankkiminen on ollut jo pitkään keskusteluissa, mutta ensin on pohdittava hankintakuluja, selvitettävä kuka kyytejä organisoi ja miten, kuka bussia ajaa, millä vastuulla sekä luvilla ja miten mahdollinen maksu onnistuu – vai onko kenties parempi, että kyyditsemme asiakkaita omalla kustannuksellamme, jos säädösviidakko ei muuten meidän tarpeisiimme taivu. Harmillista tietysti, että juuri nyt sesongin kynnyksellä bussit lakkasivat kulkemasta, koska kysyntää ei kuulemma ole riittävästi ja tukieurotkin ovat loppuneet, Nykänen harmittelee.