Minisaarna

Minisaarna: Sakkeuksen sunnuntai

Isä Marko Mäkisen laatimissa minisaarnoissa on ensin kunkin sunnuntain tai juhlan evankeliumitekstin tiivistelmä. Sunnuntaina 22. tammikuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: ShareAlike/Wikimedia Commons
Sakkeus ikonikuvassa

Luuk. 19:1–10

Evankeliumissa rikas veronkerääjä Sakkeus kiipeää puuhun nähdäkseen Jeesuksen. Jeesus kutsuu häntä tulemaan kiireesti alas, koska hän aikoo vierailla tämän luona. Ihmiset paheksuvat Jeesuksen vierailua syntisen miehen kodissa, mutta Sakkeus lupaa antaa puolet omaisuudestaan köyhille ja maksaa vääryydellä keräämänsä tulot nelinkertaisesti takaisin. Silloin Jeesus sanoo pelastuksen tulleen Sakkeuksen perheen osaksi ja julistaa miten Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan nimenomaan kadonneita

***

Hurskaina itseään pitäneet ihmiset halveksivat Sakkeusta. He myös arvostelivat Jeesuksen vierailua kelvottomana pidetyn ihmisen kotona.

Uuden elämän mahdollisuus saa Sakkeuksen toimimaan. Hän korjaa rikkomustensa jälkiä siinä missä voi. Ihmisten halveksimasta kodista tuli Vapahtajan läsnäolon paikka. Kadonnut löytyi.

Sakkeusta ja Jeesusta arvostelevat ihmiset jäivät siunauksen ulkopuolelle. Syntisenä tuomittu Vapahtajaa kaipaava ihminen oli lähempänä Jumalan valtakuntaa, kuin ulkoisesti kelvolliset kylmäsydämiset jumalanpalvelijat. Tässä kohtaa tarvitsemme terveellistä itsetutkistelua.