Minisaarna

Minisaarna: Pyhittäjä Maria Egyptiläisen sunnuntai

Sunnuntai 26. maaliskuuta 2023. Suuri paasto.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Kyproksen ortodoksinen kirkko
Pyhän Maria Egyptiläisen ikoni

Luuk. 7:36–50

Evankeliumissa Jeesus kutsutaan fariseuksen kotiin. Paikalle saapuu myös syntinen nainen, joka pesee kyynelin Jeesuksen jalat ja kuivaa ne hiuksillaan. Fariseus ajattelee, ettei Jeesus voi olla profeetta, koska ei ymmärrä, millainen nainen häneen koski.

Silloin Jeesus kertoo vertauksen kahdesta miehestä, joille rahanlainaaja antaa pienen ja suuren velan anteeksi. Sitten hän kysyy, kumpi miehistä rakasti rahanlainaajaa enemmän. Kun fariseus vastaa, että se, joka sai enemmän anteeksi, Jeesus kertoo syntisen naisen ottaneen hänet vastaan fariseusta paremmin. Naiselle Jeesus sanoo tämän saaneen syntinsä anteeksi uskonsa vuoksi: se, joka saa paljon anteeksi, rakastaa paljon.

Pyhän Maria Egyptiläisen ikoni

***

Tänään muistelemme Maria Egyptiläistä, joka vietti syntistä elämää, kunnes kääntyi ja vetäytyi kilvoituselämän vuosikymmeniksi erämaahan. Se, joka sai paljon anteeksi, rakasti paljon.

Evankeliumin fariseus ja pöytävieraat hämmentyivät Jeesuksen anteeksiantavaa tekoa. Syntinen nainen vain palveli Herraa.

Evankeliumi kutsuu meitä syntejään katuvien joukkoon. Kirkko on tarkoitettu syntisten sairaalaksi, ei omahyväisten notkuvaksi pitopöydäksi.

Jumalan Pojan anteeksiantamus muuttaa kovat sydämemme, kun seuraamme syntisen naisen katumuksen esimerkkiä.