halvaantuneen-sunnuntain-ikoni
Minisaarna

Minisaarna: Halvaantuneen sunnuntai kutsuu meitä nousemaan ahdingostamme Jumalan avulla

Sunnuntai 21.4.2024. Halvaantuneen sunnuntai. Pääsiäisajan neljäs sunnuntai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Vlada Wahlstén
	halvaantuneen-sunnuntain-ikoni

Halvaantuneen sunnuntain aamupalveluksessa

Ylösnousemusevankeliumi VI

(Luuk. 24:36–53)

Evankeliumissa ylösnoussut Jeesus ilmestyy opetuslapsille ja toivottaa heille rauhaa. He pelästyvät luullen näkevänsä aaveen, mutta Jeesus rauhoittaa heitä näyttämällä haavojaan ja pyytämällä koskemaan niitä. He ovat ilosta suunniltaan.

Jeesus syö kalaa heidän nähtensä ja sanoo kertoneensa kaikesta tapahtuneesta jo edeltä: profeettojen lupaukset ovat toteutuneet hänen kuolemassaan ja ylösnousemuksessaan. Sanoma parannuksesta ja syntien anteeksiantamuksesta tuli viedä kaikkeen maailman alkaen Jerusalemista. Sitä varten opetuslasten tuli odottaa, kunnes he saisivat voiman korkeudesta. Jeesus vie heidät Betaniaan ja nousee taivaaseen.

Apostolit osoittavat kunnioitustaan maahan kumartamalla ja ylistävät alati Jumalaa temppelissä.

***

Kirkko uskoo ruumiilliseen ylösnousemukseen, josta myös evankeliumi kertoo. Jeesus vakuuttaa oppilaansa siitä käskemällä heitä koskemaan hänen haavojaan ja syömällä heidän kanssaan.

Kirkko uskoo myös kirjoitusten todistukseen Herran taivaaseen astumisesta. Kirkko seuraa ja elää todeksi kaikessa apostolista opetusta ja perinnettä.

Uskon tunnustaminen ei ole vain muodollisuus. Evankeliumin tarkoitus on, että me käännymme, kilvoittelemme ja koemme syntien anteeksiantamuksen ja saamme rauhan sisimpäämme. Siihen meitä kutsuu evankeliumissa ilmoitettu Jumalan ihmisrakkaus, risti ja ylösnousemus.

Halvaantuneen sunnuntain liturgiassa

(Joh. 5:1–15)

Evankeliumissa Lammasportin vierellä vuosia halvaantuneena maannut mies odotti mahdollisuutta päästä parantavaan lähteeseen. Kun Jeesus kysyy häneltä, tahtoiko tämä tulla terveeksi, mies luulee Jeesuksen tarkoittavan allasta, mutta Herra parantaakin hänen välittömästi.

Pian tämän jälkeen mies saa toisilta nuhteita, koska kantoi vuodemattoaan sapattina. Hän kertoo, mitä on tapahtunut, mutta ei osaa kertoa parantajansa nimeä. Myöhemmin Jeesus kohtaa miehen temppelissä ja kehottaa tätä olemaan enää syntiä tekemättä, ettei hänelle kävisi entistä pahemmin. Mies ilmoittaa Jeesuksen nimen sitä aiemmin kyselleille.

***

Halvaantunut mies kohtaa odottamatta parantajansa. Vapahtajan laupeus kohdistuu kaikki ihmisiä kohtaan jo ennen kuin sydämessä on käsitystäkään Jumalan armosta ja ihmisrakkaudesta.

Mies sai nuhteita malttamattomilta, koska ei osannut toimia pyhäpäivään nähden oikein, vaikka kantoikin Herran ihmisrakkauden merkkinä vuodetta, jolla äsken makasi.

Kutsu nousta oman ahdinkomme keskeltä Jumalan armovoimasta on kutsu palvella koko ihmisyydellämme Jumalaa ja toisia. Tämän unohtaminen on kohtalokasta, ellemme sitten muuta mieltämme Jumalan ihmisrakkauden ja pääsiäisen ilon koskettamina ja jatka jälleen matkaa.

Kristus nousi kuolleista!