Jumalanäiti ikoni tuohus palaa
Minisaarna

Minisaarna: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat"

Lauantai 2.3.2024. Suuren paaston kolmannen viikon lauantai. Vainajien muistelupäivä.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Sergei Dolgov/iStock
Jumalanäiti ikoni tuohus palaa

(Mark. 2:[13]14‒17)

Evankeliumissa Jeesus lähtee taas järven rantaan kansanjoukon seuratessa ja opettaa heitä. Hän kohtaa tulliasemalla Alfeuksen pojan Leevin (eli Matteuksen) ja kutsuu hänet sanoen: ”Seuraa minua”. Leevi lähtee Jeesuksen matkaan. Oppineet arvostelevat Jeesusta siitä, että hän syö Leevin kodissa syntisten ihmisten seurassa. Jeesus sanoo heille: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.”

***

Ilosanoma on hyvä uutinen synnin sairauden valtaan joutuneille. Hurskaudestaan tunnetut halveksivat säälimättä syntisiä ja torjuivat Jeesuksen löytämättä tietä Jumalan luo.

Evankeliumi varoittaa ylimielisyydestä, sokeudesta omille synneille ja toisten arvostelusta. Jeesus ei torju yhtäkään hänen luokseen tulevaa ja syntien kietomaa ihmistä.

Hurskaina pidettyjen tyrmistykseksi Jeesus istuu syntisten seuraan, kutsuu heidät opetuslapsikseen ja muuttaa heidän elämänsä. Tämä on tärkeä opetus jokaiselle kristitylle.

(Jaetta 13 ei mainita kirkossa luettavassa evankeliumin lukujaksossa. Tämän päivän vainajien muistelupalveluksessa luetaan Joh. 5:24–30, joka luetaan myös maallikkovainajan tai munkkivainajan hautauspalveluksessa ja yhtenä osana pappisvainajan hautauspalveluksessa sekä Johanneksen toisen viikon torstaina.)