Jeesus ajaa pahan hengen miehestä sikoihin keskiaikaisessa mosaiikissa
Minisaarna

Minisaarna: 21. helluntain jälkeinen sunnuntai

Sunnuntaina 22. syyskuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Tuntematon/Wikimedia Commons
Jeesus ajaa pahan hengen miehestä sikoihin keskiaikaisessa mosaiikissa

Luuk. 8:27–39
 
Evankeliumissa pahojen henkien vaivaama mies, joka piileskelee hautaluolissa, kohtaa Vapahtajan. Henget lähtevät miehestä ja asettuvat sikoihin, jotka syöksyvät alas jyrkänteeltä. Monet uteliaat ihmiset lähtevät tapaamaan järjissään olevaa miestä.

Tapahtuman herättämän pelon vuoksi he pyytävät Jeesusta poistumaan. Parantunut mies sen sijaan haluaisi jäädä Jeesuksen seuraan, mutta Herra kehottaa häntä palamaan kotiinsa ja kertomaan Jumalan suurista teoista.

***

Tunnusteko kertoo, että Jumalan Pojan luota löytyy vapaus ja vapautuminen. Hän on tullut kukistamaan sielunvihollisen tyrannian, joka kietoi ihmiskunnan tuhon, kuoleman, pelon, vihan ja kärsimyksen hautaluolaan.

Muutosta katsomaan tulleet ihmiset olivat ymmärtämättömiä, mutta uuden mahdollisuuden saanut mies tiesi vapautuneensa. Pelkkä uteliaisuus tai ulkoinen tieto ei korvaa sitä hyvää ja kaunista, minkä on itse kokenut Vapahtajan kanssa elämän murroksissa, arjen elämässä ja kirkon yhteydessä.

Vapauden saanut mies pääsi kuolemaa täynnä olevista luolista kotiinsa. Uteliaat ihmiset pelkäsivät parannettua miestä ja Jeesusta. Entä ne, jotka saivat rakkaansa takaisin? Vapauden löytänyt mies toi mukanaan Jumalan avusta kertovan suuren lahjan.

Pääkuva ylhäällä: Jeesus karkottaa pahat henget sikoihin. Tuntemattoman tekijän mosaiikki 1500-luvulta.