Jermogen vihitään viitankantajamunkiksi Valamon luostarissa  28_2_2023
Ajassa

Kuuliaisuusveli Jermogen vihittiin viitankantajamunkiksi Valamon luostarissa

Valamon luostarin veljestössä on tällä hetkellä kymmenen pieneen skeemaan vihittyä munkkia, yksi viitankantajamunkki ja seitsemän kuuliaisuusveljeä eli noviisia.
| Teksti: Valamon luostari, Susanna Somppi | Kuva: Grigorii Torkel
Jermogen vihitään viitankantajamunkiksi Valamon luostarissa  28_2_2023
Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael vihki tiistaina 29.3. illalla kuuliaisuusveli Jermogenin (Härkönen) viitankantajamunkiksi. Viitankantajamunkiksi vihittäessä luetaan rukouksia vihittävän puolesta, leikataan hiuksia ja puetaan munkin asuun kuuluviin vyöhön, päällysviittaan ja klobukkiin eli hunnulliseen päähineeseen, jota munkit käyttävät kirkossa ja muissa juhlallisemmissa tilanteissa.
Viitankantajamunkkius on munkkiuden ensimmäinen aste. Muita munkkiuden asteita ovat pieni skeema ja suuri skeema. Valamon luostarin veljestössä on tällä hetkellä kymmenen pieneen skeemaan vihittyä munkkia, yksi viitankantajamunkki ja seitsemän kuuliaisuusveljeä eli noviisia.
Pelasta, Herra, palvelijasi viitankantajamunkki Jermogen!
Munkin päähine eli klobukki pöydällä Valamon luostarin pääkirkossa munkkivihkimyksen aikaan
Klobukki odottaa kantajaansa, viitankantajamunkki Jermogenia Valamon luostarin pääkirkossa.
Viime vuonna 10. huhtikuuta vihittiin niin ikään Valamon luostarissa munkiksi veli Mikael (Lappi), joka sai vihkimisen yhteydessä nimen munkki Rafael. Munkki Rafaelin kuuliaisuustehtäviin ovat perinteisesti lukeutuneet muun muassa maataloustyöt, kuten lampaiden hoitaminen.

 

Pääkuva ylhäällä: Igumeni Mikael vihki kuuliaisuusveli Jermogenin viitankantajamunkiksi tiistai-iltana 29. maaliskuuta. Viitankantajamunkiksi vihittäessä luetaan rukouksia vihittävän puolesta, leikataan hiuksia ja puetaan munkin asuun kuuluviin vyöhön, päällysviittaan ja klobukkiin eli hunnulliseen päähineeseen.