Evakko-Kristus -ikoni Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa
Minisaarna

Minisaarna: Pelastus on toimintaa, ei pelkkä ajatus tai tunne

Sunnuntai 26. marraskuuta 2023. 26. helluntain jälkeinen sunnuntai. Joulupaasto (15.11.–24.12.)
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
Evakko-Kristus -ikoni Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa

Luuk. 18:18–27

Evankeliumissa korkeassa asemassa oleva mies kutsuu Jeesusta hyväksi opettajaksi ja kysyy, mitä hänen tulee tehdä saavuttaakseen iankaikkisen elämän. Jeesus kysyy, miksi mies kutsuu häntä hyväksi, koska ainoastaan Jumala on hyvä. Sitten hän viittaa Jumalan käskyjen noudattamiseen.

Mies kertoo noudattaneensa niitä nuoresta pitäen. Jeesuksen mukaan häneltä oli kuitenkin jäänyt yksi asia tekemättä: hänen pitäisi myydä omaisuutensa ja jakaa se köyhille kootakseen aarteen taivaaseen, ja sitten seurata Jeesusta. Mies tuli murheelliseksi, koska oli hyvin rikas. Jeesuksen mukaan paljon omistavien on vaikea päästä taivasten valtakuntaan ja pelastua, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista.

***

Jeesus kätkee alkuperänsä toteamalla, että vain Jumalaa tulee kutsua hyväksi, mutta vastaa kysymykseen. Mies ymmärsi, ettei pelastus ole vain ajatus ja tunne, vaan myös toimintaa ihmisiä pelastukseen kutsuvan Jumalan kanssa.

Rikas mies noudatti Jumalan lain ydintä, kymmentä käskyä, pintapuolisesti. Omaisuus sitoi hänet niin, ettei laupeus voinut toteutua. Monet pyhät ihmiset ovat ylittäneet tämän esteen.

Meitä voivat sitoa monet muutkin asiat. Vapaus löytyy, kun löydämme Jumalan tahdon mukaisen tien. Asenteiden muuttaminen voi tuntua ylipääsemättömältä, mutta mahdottomat asiat ovat Jumalalle täysin mahdollisia. On vain aloitettava matka kohti vapautta, jonka Kristuksen ihmiseksi tulo meille tuo. Tästä myös lähestyvä joulu meille kertoo.

Kristus syntyy, kiittäkää!