Minisaarna

Minisaarna: Ortodoksisuuden sunnuntai

Suuri paasto. Sunnuntaina 26. helmikuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen
Ortodoksisuuden sunnuntain ikoni

Joh. 1:43–51

Evankeliumissa Jeesus kutsuu Filippuksen seuraamaan häntä. Filippus taas kutsuu Natanaelia ja kertoo miten hän, Andreas ja Pietari olivat löytäneet profeettojen lupaaman Vapahtajan. Natanael kuitenkin epäilee, ettei Nasaretista voi tulla mitään hyvää. Filippus kehottaa tulemaan ja katsomaan. Kun Jeesus kertoo nähneensä Natanaelin jo viikunapuuna alla, tämä tunnustaa Jeesuksen Jumalan Pojaksi ja Israelin kuninkaaksi. Jeesus lupaa, että opetuslapset näkevät vielä taivaan avoinna ja Jumalan enkelien kulkevan ylös ja alas siinä, missä Ihmisen Poika on.

Ortodoksisuuden sunnuntain ikoni

***

Ortodoksisuuden sunnuntaina juhlimme monien koetusten jälkeen tapahtunutta kirkon voittoa ikonienraastajien harhaopista yhdeksännellä vuosisadalla. Voitto oli tärkeä, sillä ikonien kunnioittaminen merkitsee Kristuksen ihmiseksi tulemisen tunnustamista: Jumala tuli kuvattavaksi.

Evankeliumikin kertoo voitosta. Ensimmäiset apostolit löysivät kauan odotetun Vapahtajan. Jumalan Poika syntyi ihmiseksi ja kutsuu ihmisiä yhteyteensä.

Elämän matkalla kohtaamme iloja ja suuria suruja, voittoja ja katkeria pettymyksiä. Vapahtajan kutsu kaikissa elämän vaiheissa on selkeä: ”Seuraa minua.” Seuraamalla Herraa Jumalan suuret teot tulevat julki, eikä hyvin alkanut matkaa jää kesken.