Minisaarna

Minisaarna: Omat käsitykset tai loukkaantumiset voivat tulla esteeksi Kristuksen seuraamiselle

Maanantai 22.4.2024. Pääsiäisajan neljännen viikon maanantai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Heikki Santasalo
Pääsiäisikoni Kristuksen ylösnousemus

(Joh. 6:56–69)

Evankeliumissa Jeesus kertoo, että ne, jotka syövät hänen lihansa ja verensä, elävät ikuisesti. Tämä saa opetuslapsissa aikaan ärtymystä. Jeesus kysyy, loukkasiko tämä heitä ja ihmettelee miten käykään, kun Ihmisen Poika nousee sinne, missä hän oli ennen. Henki ainoastaan tekee eläväksi ja ne sanat, jotka hän on puhunut ovat henki ja elämä.

Jeesus kertoo, etteivät kaikki heidän joukossaan uskoisi, ja yksi myös kavaltaisi hänet. Tästä syystä hän sanoo, ettei kukaan voi tulla hänen luokseen, ellei Isä suo sitä hänelle.

Näiden opetusten vuoksi monet opetuslapsista vetäytyivät pois Jeesuksen seurasta. Silloin Jeesus kysyy kahdeltatoista opetuslapseltaan, aikoivatko hekin mennä pois. Pietari ihmettelee, kenen luokse he menisivät, sillä Jeesuksella on ikuisen elämän sanat. Pietari sanoo heidän uskovan: he tietävät, että hän on Kristus, elävän Jumalan Poika.

***

Jeesuksen seurassa oli lukuisa joukko opetuslapsia. Osa heistä pettyi Jeesuksen opetukseen alkuperästään ja ikuisesta elämästä hänen yhteydessään.

Opetuslasten ydinjoukko kuitenkin pysyi, sillä he olivat vakuuttuneet siitä, kuka Jeesus on, ja siksi myös uskoivat.

Omista käsityksistä tai loukkaantumisesta johtuvat asiat voivat tulla esteeksi seurata Jeesusta, jolloin päämäärä katoaa näkyvistä. Lupaus ikuisesta elämästä Jumalan Pojan yhteydessä valaa kuitenkin toivoa, että suuretkin esteet voidaan ylittää. Kenen muun luokse me menisimme?

Kristus nousi kuolleista!