Mirhantuojat ja enkeli Kristuksen tyhjällä haudalla
Minisaarna

Minisaarna: Mirhantuojien ja vanhurskaan Joosefin sunnuntai

Sunnuntai 23. huhtikuuta 2023. Pääsiäisaika.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Wikimedia Commons
Mirhantuojat ja enkeli Kristuksen tyhjällä haudalla

Mark. 15:43–16:8

Evankeliumi kertoo Joosef Arimatialaisesta, joka hautaa Vapahtajan. Sapatin päätyttyä Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostavat tuoksuöljyä voidellakseen Jeesuksen ruumiin. Matkalla he pohtivat, kuka voisi vierittää kiven haudan suulta, mutta kivi onkin jo poissa. Haudan sisällä istuu nuorukainen valkoisissa vaatteissa, ja kehottaa heitä olemaan pelkäämättä: ristiinnaulittu Jeesus Nasaretilainen on noussut kuolleista eikä ole enää haudassa. He saavat kehotuksen kertoa tästä opetuslapsille, erityisesti Pietarille.

***

Jeesus haudattiin rikkaan arimatialaisen Joosefin hautaan. Hauta ei ollut Vapahtajan oma, sillä kuolema ei voinut pitää kaikkeuden Valtiasta hallussaan.

Mirhantuojanaisista tuli ylösnousemuksen ensimmäisiä todistajia. Herran risti muuttui kuoleman voiton merkiksi: tyhjä hauta todistaa ylösnousemusta. Jeesuksen kieltänyt Pietari huomioidaan erityisesti.

Mitä elämässämme ikinä tapahtuukin, ylösnoussut Vapahtaja on auttajamme ja lohduttajamme ja ottaa langenneetkin vastaan. Enkeli Ylösnousseen haudalla rohkaisee: älkää pelätkö.

Kristus nousi kuolleista!