Herran Temppeliintuominsen ikoni
Minisaarna

Minisaarna: Herran temppeliintuominen

Isä Marko Mäkisen laatimissa minisaarnoissa on ensin kunkin sunnuntain tai juhlan evankeliumitekstin tiivistelmä. Torstaina 2. helmikuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen

Luuk. 2:22–40

Evankeliumissa Maria ja Joosef vievät vastasyntyneen Jeesus-lapsen temppeliin pyhitettäväksi. Hurskas, Hengen täyttämä vanhus, Simeon, saa nähdä vuoksikymmeniä odottamansa Vapahtajan ja ylistää Jumalaa. Neitsyt Marialle hän ilmoittaa, miten miekka tulee lävistämään hänen sydämensä synnyttämänsä Pojan tähden. Myös iäkäs naisprofeetta Hanna näkee lapsukaisen ja kertoo hänestä kaikille, jotka odottivat Jerusalemin lunastusta. Jeesus kasvaa, vahvistuu ja täytyy viisaudella: Jumalan armo seuraa häntä.

***

Valtiaan, joka oli jo ikuisuudessa, tuli kasvaa ja varttua ihmisenä. Jumalan Poika omaksui ihmisyytemme kokonaan voidakseen uudistaa myös meidät.

Jeesuksen syntymä merkitsi kuolemaan syntymistä. Kapalot vaihtuisivat aikanaan käärinliinoihin. Marian suuresta murheesta kasvaisi lunastus ja suuri ilo koko maailmalle.

Evankeliumi kutsuu myös meitä kasvamaan ja kasvattamaan uutta sukupolvea Jumalan Pojan tuntemisessa, jotta jokaisessa ihmisessä kasvaisi hurskaan Simeonin ja profeetta Hannan kaltainen hengellinen viisaus. Tulemme kirkkoon kasvaaksemme ihmisinä. Kirkko yhteisönä on tarkoitettu Kristuksen kohtaamisen, Jumalan laupeuden ja hengellisen kasvun asuinsijaksi, jossa Jumalan armovoima asettuu sisimpäämme.