Minisaarna

Minisaarna: Herran pääsiäinen, Kristuksen ylösnousemus – uskon pidot ovat alkaneet

Herran pääsiäinen, Kristuksen ylösnousemus. Sunnuntai 9. huhtikuuta 2023. Pääsiäisviikko eli kirkas viikko alkaa.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Snežana Trifunović/Wikimedia Commons
Mirhantuojat ja enkeli Kristuksen haudalla

Joh. 1:1–17

Evankeliumi kertoo Sanasta, ihmisten valosta, joka oli alussa Jumalan luona ja jonka kautta kaikki sai syntynsä. Johannes Kastaja todisti tästä todellisesta maailmaan tulevasta valosta, joka loistaa pimeydessä eläville ihmisille. Kaikille, jotka ottavat Jumalan Sanan vastaan ja uskovat häneen, annetaan voima tulla Jumalan lapsiksi. Kun Sana tuli lihaksi, ihmiset saivat katsella Isän ainoalle Pojalleen antamaa kirkkautta. Hänen täyteydestään olemme saaneet armoa armon lisäksi. Laki annettiin Mooseksen välityksellä, mutta armon ja totuuden toi Jeesus Kristus.

***

Suurena ja pyhän pääsiäisenä luemme kirkossa pyhän Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarnan. Tämän suuren juhlan ilosanoma julistaa suuren kirkkauden saapumista ja Jumalan laupeuden riemuvoittoa.

Saarnassaan Johannes kutsuu jokaista juhlaan valmistautunutta tulemaan Herransa iloon. Mukaan kutsutaan myös viime hetkellä saapuneita, sillä Valtias on jalomielinen: hän ottaa vastaan ensimmäisen ja viimeisen. Kukaan ei saa jäädä osattomaksi pääsiäisen riemusta.

Uskon pidot ovat alkaneet, yhteinen valtakunta on ilmestynyt, anteeksiantamus on noussut ylös ja kuolema on kukistettu. Kristus on noussut kuolleista, ja elämä viimein hallitsee.

Kristus nousi kuolleista!

Pääkuva ylhäällä: Fresko serbialaisessa luostarissa. 1200-luku.