Halvaantuneen-sunnuntain-ikoni Pappilatalon Kotikirkossa
Minisaarna

Minisaarna: Halvaantuneen sunnuntai

Sunnuntai 30. huhtikuuta 2023. Pääsiäisaika.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Vlada Wahlstén
Halvaantuneen-sunnuntain-ikoni Pappilatalon Kotikirkossa

Joh. 5:1–15

Evankeliumissa Lammasportin vierellä vuosia halvaantuneena maannut mies odotti mahdollisuutta päästä parantavaan lähteeseen. Kun Jeesus kysyy häneltä, tahtoiko tämä tulla terveeksi, mies luulee Jeesuksen tarkoittavan allasta, mutta Herra parantaakin hänen välittömästi.

Pian tämän jälkeen mies saa toisilta nuhteita, koska kantoi vuodemattoaan sapattina. Hän kertoo, mitä on tapahtunut, mutta ei osaa kertoa parantajansa nimeä. Myöhemmin Jeesus kohtaa miehen temppelissä ja kehottaa tätä olemaan enää syntiä tekemättä, ettei hänelle kävisi entistä pahemmin. Mies ilmoittaa Jeesuksen nimen sitä aiemmin kyselleille.

***

Halvaantunut mies kohtaa odottamatta parantajansa. Vapahtajan laupeus kohdistuu kaikkia ihmisiä kohtaan jo ennen kuin sydämessä on lainkaan käsitystä Jumalan laupeudesta.

Mies sai nuhteita malttamattomilta, koska ei osannut toimia pyhäpäivään nähden oikein, vaikka kantoikin Herran ihmisrakkauden merkkinä vuodetta, jolla äsken makasi.

Kutsu nousta oman ahdinkomme keskeltä Jumalan armovoimasta on kutsu palvella koko ihmisyydellämme Jumalaa ja toisia. Tämän unohtaminen on kohtalokasta, ellemme sitten muuta mieltämme Jumalan ihmisrakkauden ja pääsiäisen ilon koskettamina ja jatka jälleen matkaa.

Kristus nousi kuolleista!