Suomalaisia ortodoksinuoria ja patriarkka Bartolomeos Konstantinopolissa 2023
Maailmalta

Suomalaiset ortodoksinuoret tapasivat patriarkka Bartolomeoksen ikimuistoisella matkallaan – katso upeat kuvat!

ONL:n ja Ekumeenisen patriarkaatin perinteinen nuorisovaihto merkitsi tänä vuonna suomalaisnuorten matkaa Istanbuliin. Matkakertomuksen on kirjoittanut Santeri Keränen, yksi vaihtoon osallistuneista.
| Teksti: Santeri Keränen | Kuva: Ryhmän albumi
Suomalaisia ortodoksinuoria ja patriarkka Bartolomeos Konstantinopolissa 2023

Moni oli varmasti innoissaan, kun ilmoitettiin haku Konstantinopolin-matkaa varten. Parin viikon hakuajan päätyttyä sähköpostiin tupsahtikin ilmoitus valituksi tulemisesta. Jossain määrin oli hankala uskoa koko juttua, koska olin unelmoinut Konstantinopolissa käymisestä. 

Seurasi muutaman viikon odottelu, mutta vihdoin lähtöpäivä koitti. Lentokentällä tapasimme kaikki vaihtomatkalle lähtijät, ja hyvin nopeasti löysimme yhteisen sävelen. Saavuimme Istanbuliin torstai-iltana, missä yksi patriarkaattimme diakoneista oli meitä vastassa kuljettajan kanssa. Hotellissa metropoliitta Athenagoras illasti kanssamme ja tiedusteli kuulumisiamme.

Perjantai-aamuna lähdimme Halkin saarelle tutustumaan 1970-luvun alkuun asti toimineeseen teologiseen oppilaitokseen, missä muiden muassa nykyinen patriarkkamme Bartolomeos opiskeli ja mistä hän valmistui. Turkin silloinen hallitus sulki oppilaitoksen vuonna 1971. Nykyään oppilaitos toimii luostarina. 

Suomalaiset ja paikalliset ortodoksinuoret Konstantinopolissa 2023
Suomalaiset ja paikalliset ortodoksinuoret tapasivat toisensa risteilyn merkeissä.

Palasimme Halkin saarelta iltapäivällä ja pääsimme käymään egyptiläisessä basaarissa. Päätimme päivän illastamalla Ekumeenisen patriarkaatin tiloissa keskustellen papiston kanssa.

 

Lauantaina pääsimme tutustumaan paikallisiin pyhäköihin. Kävimme Blahernan kirkossa, jonka pyhästä lähteestä nautimme vettä. Tällä paikalla 900-luvulla sijainneessa kirkossa sepitettiin Sinulle oi Jumalansynnyttäjä -veisu. Olikin kaunis ja ihmeellinen hetki, kun ryhmämme sai laulaa veisun suomeksi samassa paikassa, missä se on ensimmäistä kertaa laulettu.

Blahernan kirkon pyhä lähde Konstantinopolissa

Tutustuimme myös kahteen kirkkoon, jotka on muutettu moskeijoiksi. Lisäksi kävimme Fatih-moskeijassa, johon on käytetty paikalla sijainneen puretun apostolien kirkon rakennuskiviä.

Pääsimme käymään Pyhän Konstantinoksen ja Helenan kirkossa ja näimme lähettyvillä sijaitsevan Studionin luostarin rauniot.

Kierroksen lopuksi suuntasimme Balouklin luostariin. Luostarissa on kaunis ikonostaasi, pyhä lähde ja useita patriarkkojen ja muiden merkittävien ortodoksisten henkilöiden hautoja.

Nautimme erittäin maittavan lounaan, jonka olivat valmistaneet luostarissa väliaikaisesti asuvat nunnat. Lounaan aikana keskustelimme päivän kuulumisista luostarin johtajan Ksanthoupolin piispa Paisioksen kanssa.

Iltapäivällä pääsimme käymään Suuressa basaarissa. Illastimme patriarkaatin tiloissa, ja tutustuimme diakonien kanssa kaupunginosaan, missä sijaitsee kaunis Galata-torni.

 

Pyhän Johannes Krysostomoksen pyhäinjäännökset Konstantinopolissa
Pyhän Johannes Krysostomoksen pyhäinjäännökset.

Sunnuntaiaamuna lähdimme patriarkaatin Pyhän Georgioksen katedraaliin liturgiaan, johon patriarkka Bartolomeos osallistui. Liturgiassa muisteltiin kirkkoisäämme pyhää Johannes Krysostomosta. Hänen ikoninsa oli asetettu piispan istuimelle, ja hänen pyhäinjäännöksensä oli tuotu kunnioitettavaksi.

”Pyhä Johannes oli totisesti keskuudessamme.”

Liturgian jälkeen pääsimme tutustumaan patriarkaatin kirjastoon ja tapaamaan Hänen pyhyytensä patriarkka Bartolomeoksen. Kieltämättä tapaaminen jännitti, mutta saimme todeta tämän turhaksi: tunnelma oli hyvin lempeä ja seesteinen. Patriarkka tiedusteli kuulumisiamme, minkä lisäksi vaihdoimme lahjoja.

Patriarkka Bartolomeos kertoi rakastavansa suomalaisia ortodokseja ja korosti, että emme ole vieraita, vaan samaa perhettä. Lopuksi siirryimme ruokailemaan patriarkaatin väen ja patriarkan kanssa. 

Ruokailtuamme lähdimme diakonien ja metropoliitta Athenagorasin kanssa risteilylle, jossa pääsimme tapaamaan paikallisia ortodoksinuoria. Tapaaminen oli hyvin iloinen ja lämmin, ja risteilyn päätyttyä menimme yhdessä ruokailemaan. 

Patriarkka Bartolomeos kertoi rakastavansa suomalaisia ortodokseja ja korosti, että emme ole vieraita, vaan samaa perhettä.

Toiseksi viimeinen päivämme Konstantinopolissa lähti käyntiin tutustumalla patriarkaatin kauppaan. Tämän jälkeen lähdimme diakonin ja patriarkaatin matkaoppaan johdolla tutustumaan Basilica Cisterniin eli ”upotettuun palatsiin”.

Suomalaiset ortodoksinuoret Hagia Sofiassa 2023
Hagia Sofia häikäisee kauneudellaan.

Sitten olikin vuorossa yksi matkamme odotetuimmista kohteista, Hagia Sofia. Odotimme jonossa puolitoista tuntia, mutta odotus oli sen arvoinen. Pyhäkkö oli äärettömän koskettava historiansa ja ikoneiden takia.

 

Hagia Sofiasta siirryimme lounastamaan Arkkienkelien kirkon seurakuntatiloihin, minkä jälkeen metropoliitta Athenagoras esitteli kirkkoa.

Aiemmin olimme saaneet yllätyskutsun patriarkka Bartolomeokselta osallistua yhteiseen ruokailuun hänen ja muun patriarkaatin väen kanssa matkamme viimeisenä iltana. Tapasimme hänet suuressa Aqua Florya -ostoskeskuksessa, missä voi hämmästellä jättimäistä Istanbul Aquarium -akvaariota haikaloineen ja kilpikonnineen.

Illallisen päätteeksi patriarkkamme toivotti meille rakkautta, rauhaa ja menestystä elämässämme. 

Tiistai-aamuna lähdimme varhain aamulla lentokentälle ja saavuimme talviseen Suomeen. 

Konstantinopolin nuorisovaihtomatka oli huikea kokemus. Pääsimme näkemään ortodoksisuuden historiaa ja sen tärkeitä muinaisia paikkoja.

Kohtaamiset patriarkkamme, papiston, paikallisten ortodoksinuorten ja muiden kanssa lämmittivät sydäntä: on hienoa tavata muiden maiden ortodokseja ja nähdä heissä yhteinen uskomme; me olemme kaikki osa kirkkoa, Kristuksen ruumista. Niin ikään Konstantinopolin pyhäköissä vieraileminen, liturgiassa rukoileminen, osallistuminen yhteiseen Pyhään ehtoolliseen samoin kuin Pyhän Johannes Krysostomoksen pyhäinjäännösten kunnioittaminen olivat sielua ravitsevia elämyksiä.

Hagia Sofia -pyhäkkö 2023
Hagia Sofia.

Oli myös erityistä, että ryhmämme jäsenet pääsivät ystävystymään toistensa kanssa ja jakamaan tämän matkan. Ryhmämme haluaakin kiittää turvallisen matkan puolesta rukoilleita ja tahoja, jotka mahdollistivat tämän kaiken.

Vaihtomatkamme tulee jäämään mieliimme erityisenä muistona – ja toivottavasti voimme jakaa Konstantinopolista saamaamme rakkautta ja rauhaa muillekin ympärillämme.

Rukoilkaa patriarkaattimme, ortodoksien ja maailman puolesta!

Lisää matkakuvia löytyy täältä.

Suomalaiset ortodoksinuoret Konstantinopolissa2023