Kulttuuri

Ortodoksisuutta esillä ensi kesän klassisessa konserttitarjonnassa Pohjois-Karjalassa

Tulevana kesänä on Pohjois-Karjalan alueella tarjolla konserttikierros Ennen aurinkoa ollut Valkeus -otsikolla. Monille tuttu tenori, diakoni Heikki Hattunen konsertoi yhdessä urkuri Tommi Niskalan kanssa Joensuun evankelis-luterilaisessa kirkossa 2.6.2024 ja Lieksan kirkossa 3.6.2024.
| Teksti: Petri Nykänen | Kuva: Vlada Wahlstén
Heikki Hattunen ja Tommi Niskala pitelevät yhdessä ikonia

Konsertin ohjelmisto on laaja kattaus suomalaista hengellistä musiikkia Oskar Merikannon, Taneli Kuusiston ja Tauno Pylkkäsen tuotannosta. Maailmalta tunnettuja säveltäjänimiä ovat Giuseppe Verdi sekä Gioachino Rossini. Verdin tuotannosta kuulemme osan Ingemisco hänen Requiemistaan sekä Rossinin teoksesta Stabat Mater osan Cujus Animam.

Ortodoksista ulottuvuutta edustavat sävellykset ovat konsertin tuoreinta antia. Tamperelainen säveltäjä ja kirkkomuusikko Janne Salmenkangas on jo jonkin aikaa inspiroitunut liturgisista teksteistämme, joista nyt kuultavat Kolme laulua Kristuksen kirkastumisen juhlaan, Ennen aurinkoa ollut Valkeus (litanianstikiira), Sinä kirkastit luotusi (kanonin tropari) sekä Nouskaa siiville (kanonin iikossi) ovat suoraan juhlavigilian tekstejä. Mietiskelevä, solistin ja urkurin väliselle keskustelulle rakentuva tekstin käsittely antaa hyvin erilaisen, dramaattisenkin, näkökulman verrattuna resitoituun kirkkolauluun. Teosten olemuksesta tulee jollakin tavoin mieleen Joonas Kokkosen musiikki – erityisesti ooppera Viimeiset kiusaukset, joka sekään ei itse asiassa ole aivan irrallaan ortodoksisuudesta.

Salmenkankaan säveltämät kirkastumisen juhlan hienot tekstit tulevat esiin totutusta paljonkin poikkeavalla tavalla, mutta sen voi nähdä rikkautena ja arvostuksen osoituksena ortodoksista liturgista perinnettä kohtaan. Se on aidosti taidemusiikkia – muuta yrittämättä – ja tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden pysähtyä eri tavalla kuuntelemaan kesän suurimman kirkollisen juhlan tekstejä – rauhassa, kesäillan tunnelmasta nauttien.

Konsertissa urkurin solistisessa osuudessa kuullaan mm. Joonas Kokkosen Lux Aeterna sekä J. S. Bachin Fantasia Super Komm Heiliger Geist.

Tenori, diakoni Heikki Hattunen (s. 1984) on kuulunut Kansallisoopperan laulajistoon vuodesta 2020 alkaen. Siihen asti hän toimi kanttorina Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta 2018. Edellä mainitun lisäksi Hattunen on laulanut muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla sekä solistina että oopperakuorolaisena.

Tommi Niskala (s.1986) toimii kanttorina Helsingin Kallion seurakunnassa. Hänet tunnetaan urkujen lisäksi myös kuoronjohtajana, josta  hän on suorittanut A-tutkinnon ja uruista B-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Sen lisäksi hän on myös tenori-laulaja. Niskala toimii muun muassa Kallion kantaattikuoron ja Safari-kuoron taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on toiminut Ilmajoen musiikkijuhlien kuoromestarina.

Kirjoittaja dir.cant. Petri Nykänen, dir. cant. toimii kirkkomusiikin opettajana Ortodoksisella seminaarilla.