Kulttuuri

Einojuhani Rautavaaran Vigiliasta pääsee nauttimaan Temppeliaukion kirkossa toukokuussa

Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble esittävät harvoin konsertissa kuultavan Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) Vigilian torstaina 23.5.2024 Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Huippukuoroa ja -solisteja johtavat Elisa Huovinen ja Visa Yrjölä.
| Kuva: Elena Nikonova/iStock
Tuohus Ortodoksinen kynttilä palaa kirkon kynttilänjalassa

Vigilia (1971–1972/1997) on Einojuhani Rautavaaran kuorotuotannon pääteoksia. Säveltäessään ortodoksista vigiliaa Rautavaara tavoitteli yhteyttä muinaiseen bysanttilaiseen traditioon saakka, samalla modernin kuoromusiikin keinoja käyttäen. Vaikuttimena oli lapsuudenkokemus Valamon luostarista ennen talvisotaa, mutta myös tuotannon läpäisevä kiinnostus hengelliseen mystiikkaan.

Rautavaara vertasi itse teosta mosaiikkikuvaan. ”Sen keskellä nähdään kaksi hahmoa, Johannes Kastaja sekä Jumalansynnyttäjä Neitsyt, heidän ympärillään apostolinen seurakunta ja periferiassa vihdoin – ekumeenisen mysteerin kautta – kristikunta ja koko länsimainen kulttuuri.”

Somnium Ensemble on musiikin ammattilaisista ja pitkän linjan kuoroharrastajista koostuva helsinkiläinen sekakuoro. Vuonna 2024 15-vuotisjuhlavuottaan viettävä kuoro on tullut tunnetuksi täyteläisestä soinnistaan ja korkeatasoisista tulkinnoistaan. Syksyllä 2023 Somnium Ensemble palkittiin Tolosan kansainvälisessä kuorokilpailussa. Viime vuosien kohokohtiin ovat kuuluneet myös kotimaiset kantaesitykset (Alex Freeman, Olli Saari) ja orkesteriyhteistyö Kymi Sinfoniettan kanssa. Kuoron albumi Unesi ääni valittiin Yleisradion Vuoden levyksi 2019. Somnium Ensemblen taiteellisena johtajana toimii Elisa Huovinen.

Kamarikuoro Kaamos on yksi Suomen korkeatasoisimmista kamarikuoroista. Kuoro laulaa laajasti länsimaisen kuorokirjallisuuden teoksia renessanssista uusimpaan nykymusiikkiin. Vuosien aikana kuoro on muun muassa tilannut ja kantaesittänyt lukuisia kotimaisia kuoroteoksia. Kaamoksen laulussa selkeys ja kirkkaus yhdistyvät ilmeikkääseen ja pyöreään sointiin, ja laulajien huomattavat äänelliset valmiudet, pitkä kuorolaulukokemus ja luontainen musikaalisuus mahdollistavat kunnianhimoisen ja yksityiskohtaisen työskentelyn korkein taiteellisin tavoittein.

Kamarikuoro Kaamoksen tavoitteena on tarjota yleisöilleen vaikuttavia ja mieleenpainuvia, temaattisesti suunniteltuja konserttikokonaisuuksia. Kaamos on vuosien varrella saavuttanut menestystä useissa kuorokilpailuissa, mm. kesällä 2019 hengellisen musiikin sarjan voitto Saksan Wernigerodessa järjestetyssä kansainvälisessä Johannes Brahms -kuorokilpailussa ja syksyllä 2020 haastajapalkinto Erik Fordell Grand Prix -videokuorokilpailussa. Kamarikuoro Kaamoksen perusti Dani Juris vuonna 2007, ja syksystä 2016 alkaen kuoron taiteellisena johtajana on toiminut musiikin maisteri Visa Yrjölä.

Konsertti on osa Kuoromusiikin kausikonserttisarjaa.

Einojuhani Rautavaara: Vigilia

Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble

Torstaina 23.5.2024 klo 19, teosesittely klo 18.15
Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, Helsinki

Liput konserttiin 30 / 20 € (opiskelija, eläkeläinen, työtön, lapsi, varusmies- tai siviilipalvelusta suorittava) euroa ovelta tai kuoron Holvi-verkkokaupasta.

Elisa Huovinen & Visa Yrjölä, kuoronjohto
Niall Chorell, tenori
Tuukka Haapaniemi, basso
Helianna Herkkola, sopraano
Elisabet Petsalo, altto
Sampo Haapaniemi, baritoni