Kulttuuri

Apokalypsi nyt! – tutkimustietoa apokalyptisen uskonnon poliittisesta käytöstä

Aikamme on täynnä uhkia: kulkutauteja, sotaa ja luonnonmullistuksia, ja sitä on sanottu jopa apokalyptiseksi. Poliittisessa puheessa on kaikuja uskonnosta ja sen uhkakuvista. Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teos julkaistaan maanantaina 13.5.2024.
| Teksti: Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viestintä | Kuva: Kuvakaappaus julkaisun kannesta
Apokalypsi nyt -julkaisun kannesta kuvakaappaus

Apokalyptiikka on uskonnollinen aatevirtaus, jossa maalataan tuhoa ja pelastusta. Pyhät ja pahat, valkeus ja pimeys käyvät suurta kamppailua voitosta. Apokalyptiikan jäljet näkyvät niin juutalaisuudessa, kristinuskossa kuin islamissa. Apokalyptiikasta on myös maallisia versioita.

Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teos julkaistaan maanantaina 13.5.2024 klo 14.00–15.00 Helsingin yliopistossa, Metsätalo, Unioninkatu 40, sali 2. Tilaisuutta voi seurata myös Helsingin yliopiston Zoom-kanavan kautta. 

Tilaisuudessa puheenvuorot pitävät Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro. julkaisun toimittajat TT, Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttunen ja FT, Venäjän kulttuurihistorian dosentti Elina Kahla. Lopuksi puhuu Yhdysvaltain uskontopolitiikan asiantuntija Markku Ruotsila.

Uusi julkaisu johdattaa apokalyptiikan uskonnollisilta alkulähteiltä sen nykysovelluksiin Yhdysvalloissa, Venäjällä, islamilaisessa jihadismissa ja ympäristöajattelussa.

Yhdysvalloissa apokalyptiikka on maan poliittisen teologian perusasetus, joka on historiassa saanut yhä uusia muotoja. Sen kylkeen asemoituvat niin QAnon, salaliittoteoriat kuin teoriat liskokansasta.

Apokalyptinen venäläinen maailma -ideologia saarnaa vääjäämätöntä kärsimystä ja pyhää sotaa, Venäjän erityistä roolia taistella Pahan voimia vastaan maailmanlopun estämiseksi. Jäljet näkyvät Ukrainassa.

Islamilaisessa maailmassa läheisen lopun odotus on erittäin yleistä. Jihadistit hyödyntävät tätä uskoa luodakseen kiireen ja ehdottomuuden ilmapiiriä: nyt on taisteltava, sillä viimeinen tuomio on tulossa.

Ympäristökatastrofin maallistuneesta apokalyptiikasta esimerkin tarjoavat Pentti Linkola ja Günter Anders. Andersin mukaan ”silloinen [kristillinen] sanoma oli iloinen. Se sanoi: ’Tulevaisuus on jo alkanut.’ Nykyinen sanoma on sitä vastoin yksinkertaisesti kammottava. Se kuuluu: ’Tulevaisuudettomuus on jo alkanut.”

Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teoksen kirjoittajat ovat Mika Aaltola, Niko Huttunen, Elina Kahla, Santeri KytönevaMarco NilssonVesa OittinenHeikki Pesonen, Markku Ruotsila ja Sakari Säynäjoki.

Julkaisu on osa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tutkimusjulkaisuja.

Apokalypsi nyt! -kirja tilattavissa Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen MyGrano-verkkokaupasta

Lisätietoja:
Elina Kahla, Helsingin yliopisto, elina.kahla@helsinki.fi
Niko Huttunen, Helsingin yliopisto, niko.huttunen@helsinki.fi