Arki & ihmiset

Ortodoksisen kamarikuoron Tomos 100 -juhlakonsertin tallenne on julkaistu

Tomos 100 -juhlakonsertti on musiikillinen matka Suomen ortodoksisen kirkkomusiikin historiaan autonomian alkuvuosista nykypäivään.
| Teksti: Irina Tchervinskij-Matsi | Kuva: Oetodoksinen kamarikuoro
Ortodoksinen kamarikuoro harjoittelee Pyhän Kolminaisuuden Kirkossa Helsingissä

Ortodoksisen kirkon ja kirkkomusiikin juuret ovat perinteessä, mutta eri aikakausien säveltäjät ovat vuoroin ottaneet etäisyyttä slaavilaiseen ja bysanttilaiseen traditioon, vuoroin lähestyneet niitä. Konsertin ohjelma koostuu jumalanpalvelusveisuista eri vuosikymmeniltä, ja säveltäjänimiin lukeutuvat muun muassa Boris Jakubov (1894–1923), joka kuului ensimmäisiin suoraan suomenkielistä ortodoksista kirkkomusiikkia säveltäneisiin, Peter Mirolybov (1918–2004), joka toimi Uspenskin katedraalin pitkäaikaisena kuoronjohtajana ja Leonid Bashmakov (1927–2016), joka muun sävellystyönsä ohessa sävelsi laajan tuotannon ortodoksista jumalanpalvelusmusiikkia.
Konsertin juonnon on laatinut yliopistotutkija Maria Takala-Roszczenko.

Ortodoksisen kamarikuoron konserttitallenne löytyy täältä.

Ortodoksinen kamarikuoro on perustettu vuonna 1995 ja siinä on 25 laulajaa eri puolilta Suomea. Vuodesta 2017 alkaen kuoron taiteellisena johtajana on toiminut TM kanttori Irina Tchervinskij-Matsi. Kuoron ohjelmisto sisältää pääsääntöisesti slaavilaista ja suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia 1800-luvulta 2000-luvulle. Konserttien ohella kuoron toimintaan on perustamisesta saakka kuulunut laulaminen ortodoksisissa jumalanpalveluksissa. 

Kamarikuoron uusin levy Ylistämme ja veisaamme on julkaistu 9.9.2023 konsertissa ja on nyt tilattavissa hintaan 20€. 

Ortodoksisen kamarikuoron jo aiemmin julkaistuista seitsemästä levystä on julkaistu koostelevy, jonka sisältö sopii moneen eri tilanteeseen ja tunnelmaan sekä muistuttaa meitä kaikkia elämän kaaresta. Levy alkaa joulun sanomalla, jatkuu liturgian veisuilla, muutamalla vainajien muistoveisuilla, mieskuoron laulamilla musiikillisilla helmillä Vapahtajalle ja Jumalansynnyttäjälle, vie alkupsalmin sanoin kiitollisuuteen ja päättyy Kristuksen ylösnousemisen iloon.
Levyltä löytyy Kamarikuoron yksi kysytyimmistä veisuista: Nikolai Kedrovin säveltämä Herran rukous.

Levyn voi tilata maksamalla 20€ tilille Ortodoksinen kamarikuoroyhdistys ry.
FI54 1042 3500 0343 86. Viestikenttään tulee kirjoittaa "Ylistämme ja veisaamme" sekä postiosoite, johon levy lähetetään.

Ortodoksinen kamarikuoro:
Irina Tchervinskij-Matsi, kuoronjohtaja
Natalia Vinogradova, mezzosopraano
Matti Torhamo, baritoni
Maria Takala-Roszczenko, juonto 

Pääkuva ylhäällä: Harjoitukset Pyhän Kolminaisuuden kirkossa muutamaa tuntia ennen juhlakonserttia.

Juttua muokattu 14.9.2023 klo19:09 lisäämällä Nikolai Kedrovin etunimi.