Ajassa

Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kanonisoinnin vuosijuhlaa vietetään heinäkuussa

Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kanonisoinnin vuosijuhla alkaa ristisaatolla 12. heinäkuuta.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Vladimir Sokratilin
Pyhän Johannes_Sonkajanrantalaisen hauta

Heinäkuun keskivaiheilla vietetään juhlava viikonloppu pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kotiseudulla.

Juhlan aloittaa perjantaina 12.7.2024 kello 12 alkaen toimitettava ristisaatto Sonkajanrannalla Pyhän naisprofeetta Hannan kirkosta Jaakko ja Johannes Karhapään kotitalon paikalle Karhapäänvaaralle. Paikan päällä toimitetaan vedenpyhitys, minkä jälkeen on luvassa myös pientä tarjoilua. Kävelymatkaa ristisaatossa tulee noin kolme kilometriä per suunta. Joensuun ortodoksisen seurakunnan verkkosivuilla muistutetaan, että ristisaattoon kannattaa varata paitsi säänmukainen vaatetus, myös sopivaa evästä ja juotavaa.

Pyhän Johanneksen kotikylässä sijaitsee Pyhän naisprofeetta Hannan kirkko, missä toimitetaan ehtoopalvelus kanonisointijuhlan aikaan perjantaina 12.7.2024 kello 17. Lauantaina 13.7. toimitetaan aamupalvelus, liturgia ja akatistos kello 9 alkaen. Noin kello 12:30 on vuorossa lounas. Lisäksi sunnuntaina 14.7. kello 10 toimitetaan liturgia Karhapäitten sukuhaudalla Kokonniemen kalmistossa Ilomantsissa.

Sisällissodan aikana teloitettu uskonnonopettaja, katekeetta ja kirkollinen vaikuttaja Johannes Karhapää (1884–1918) liitettiin pyhien joukkoon vuonna 2019 nimellä pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen, jonka muistopäivää vietetään 8. maaliskuuta.

Kanonisointijuhlan osalta ajankohtaista tiedotusta kannattaa seurata myös Joensuun ortodoksisen seurakunnan ja Ilomantsin ortodoksisen kappeliseurakunnan some-kanavilta.