Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos suitsuttaa
Ajassa

Patriarkka Bartolomeos vierailee Suomessa näissä paikoissa – tervetuloa osallistumaan!

Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen ohjelma hänen Suomen-vierailunsa aikana on nyt tiedossa. Patriarkka tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon, Suomen Kreikan, Turkin ja Ukrainan suurlähettiläät, kirkkomme nuoria ja kirkkokansaa.
| Teksti: Suomen ortodoksinen kirkko | Kuva: wrangel /iStock
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos suitsuttaa

Hänen kaikkipyhyytensä, Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos saapuu syyskuussa Helsinkiin juhlistamaan Suomen ortodoksisen kirkon vuonna 1923 Ekumeeniselta patriarkalta saamaa autonomista asemaa.

Patriarkka toimittaa Uspenskin katedraalissa kiitosrukoushetken lauantaina 9.9. ja liturgian sunnuntaina 10.9. – näiden juhlavien jumalanpalvelusten lisäksi patriarkka tapaa vierailun aikana Tasavallan presidentti Sauli Niinistön, Suomen Kreikan, Turkin ja Ukrainan suurlähettiläitä sekä tietysti kirkkokansaa – erityisesti kirkkomme nuoria.

Maanantaina patriarkka Bartolomeos osallistuu kirkkomme Luontokeskus Haltiassa järjestämään seminaariin ”Nuorten planeetta”, jossa hän pitää keynote -esitelmän. Hän osallistuu myös Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen istuntoon ja tutustuu Sörnäisten vankilan ortodoksiseen kappeliin ja hengelliseen vankilatyöhön Suomessa.

Näin patriarkan vierailu etenee – tervetuloa mukaan!

Valtaosa vierailuohjelmasta on vapaasti osallistuttavissa. Kaikille avoimet ohjelman osat erottaa siitä, että niiden kohdalla on ilmoitettu kellonaika. Ohjelmamuutokset saattavat olla mahdollisia ja niistä kerrotaan vierailun lähestyessä tällä sivustolla, Aamun Koitossa ja kirkon sosiaalisen median kanavilla.

Perjantai 8.9.
Saapuminen ja vastaanotto lentokentällä
Arkkipiispa Leon isännöimä tervetuliaispäivällinen

Lauantai 9.9.
9.45 Vierailu Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkossa Klaukkalassa. Ohjelmassa mm. lyhyt alustus kirkon historiasta.
11.00 Vierailu Kaunisniemen leirikeskukseen, jossa patriarkka tapaa erityisesti kirkkomme nuoria. Rukouspalvelus, puun istutus, lounas ja nuotiokahvit.
17.00 Patriarkaalinen kiitosrukouspalvelus Uspenskin katedraalissa
Autonomian 100-vuotisjuhlaillallinen kutsuvieraille

Sunnuntai 10.9.
9.30 Patriarkan vastaanotto ja patriarkaalinen liturgia Uspenskin katedraalissa
n. klo 13 Lounas kirkkokansalle ravintola Sipulissa

Maanantai 11.9.
Pyöreän pöydän keskustelu Suomen uskontojohtajien kanssa
12.00 Yleisölle avoin seminaari "Nuorten planeetta" Luontokeskus Haltiassa. Patriarkka Bartolomeos pitää seminaarissa keynote -puheenvuoron. Muut puhujat: kolttasaamelaisten edustaja; professori Eeva Furman (Valtionneuvosto), Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Mikael. Tutustuminen luontokeskuksen näyttelyyn, Ortodoksisten Pappien Liiton isännöimä lounas ja  kiitosrukouspalvelus järven rannalla.
Helsingin ortodoksisen seurakunnan isännöimä kutsuvieraspäivällinen

Tiistai 12.9.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaaminen
Helsingistä patriarkka Bartolomeos jatkaa Tallinnaan, jossa vietetään Viron apostolisen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlaa.

Oheisohjelma luo kaupunkiin kirkkopäivien tunnelmaa

Viikonlopun keskeisimpien, patriarkaaliseen vierailuun liittyvien jumalanpalvelusten ja muiden tapahtumien lisäksi Helsingistä löytyy perjantaina ja lauantaina 8.-9. syyskuuta muutakin ortodoksista ohjelmaa. 

Suomen ortodoksinen kanttorikuoro konsertoi Uspenskin katedraalissa perjantaina kello 19. Juhlakonsertissa kuullaan kanttorikuoron syksyllä 2023 julkaistavan juhlalevyn ohjelmistoa, joka koostuu harvinaisemmasta ortodoksisesta kirkkomusiikkituotannosta. 

Lauantaina Pyhän Kolminaisuuden kirkko toimii kello 10–16 kaikenikäisten ortodoksien kohtaamispaikkana, jonka ohjelmatarjonnasta vastaavat mm. Helsingin ortodoksinen seurakunta, Filantropia ry, Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry sekä Lintulan ja Valamon luostarit. 

Pappi on tavattavissa pihapiirissä koko ajan. Kirkossa ja sen pihapiirissä järjestetään tasatunnein palveluksia, musiikkia ja muuta ohjelmaa. Kello 11 kuullaan "Kestävä elämä" -aiheinen alustus, jonka toivotaan virittävän vilkasta keskustelua. Nuorille ja aikuisille on tarjolla kaupunkisuunnistusta. Reittejä on kaksi vaikeusasteeltaan erilaista ja matkaan voi lähteä joko omaan tahtiin tai yhteislähdöissä kello 12 tai kello 15. Kello 15 on luvassa vielä muskarituokio lapsille ja lapsenmielisille; muskarin jälkeen lapsille on mehu- ja keksitarjoilu.

Kaupunkiin saapuneiden kannattaa ilmestyä Pyhän Kolminaisuuden kirkolle lauantaina viimeistään vähän ennen neljää, sillä kello 16 sieltä lähdetään ristisaatossa kohti Uspenskin katedraalia ja siellä kello 17 alkavaa patriarkaalista kiitosrukoushetkeä, jonka Yleisradio televisioi.

Kiitosrukoushetken jälkeenkin on mahdollisuus jatkaa lauantai-iltaa yhdessä joko kirkkomusiikin tai yhteisen illanvieton merkeissä.

Ortodoksinen kamarikuoro konsertoi Kallion kirkossa kello 19. Tomos100 -konsertti on musiikillinen matka kirkkomme autonomian alkuvuosista nykypäivään. Konsertissa kuullaan siis jumalanpalvelusveisuja eri vuosikymmeniltä.

Ilta voi jatkua myös Linnanmäellä tai Korkeasaaressa. ONL ry ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kasvatustoimi järjestävät yhteiskokoontumiset molemmissa paikoissa kello 19–22. Järjestäjät tarjoavat aikuista ohjaajakuntaa nuorten tueksi, joten ilta tarjoaa mukavan tilaisuuden tavata uusia ortodoksikavereita.

Korkeasaaressa on mahdollisuus osallistua Kissojen yö -tapahtumaan, joka sopii erityisesti lapsille, perheille ja kauhua inhoaville/herkkäsieluisille. Linnanmäellä järjestetään puolestaan K15 Iik!Week -kauhuiltatapahtuma, johon pääsevät mukaan vuonna 2008 tai sitä aiemmin syntyneet nuoret.

Pääsyliput Korkeasaareen ja Linnanmäelle ovat omakustanteiset, mutta osa seurakunnista harkinnee osallistumista omien nuortensa pääsymaksuihin.

Kysy oman seurakuntasi suunnitelmista

Monissa seurakunnissa on jo vireillä suunnitelmia yhteiskuljetuksista Helsinkiin, mutta kaikki seurakunnat eivät välttämättä järjestä kaikille yhteistä retkeä juhlaan. Perehdy siis oman seurakuntasi suunnitelmiin – alustavaa tietoa löytyy esimerkiksi kesäkuun lopulla ilmestyvästä Aamun Koitosta.

Pääkuva ylhäällä: Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos osallistui messuun Pyhien arkkienkelien Mikaelin ja Gabrielin ortodoksisessa katedraalissa Brysselissä, Belgiassa.

Juttua on muokattu 18.8.2023 klo 19:59 siten, että perjantaille kaavailtu kynttilän sytytys Tikkurilan ortodoksisessa kirkossa jää pois.