Presidentti Sauli Niinistö, Patriarkka Bartolomeos ja arkkipiispa Leo Mäntyniemessä 12-9-2023
Ajassa

Patriarkka Bartolomeos tapasi presidentti Sauli Niinistön – matka jatkuu autonomian 100-vuotisjuhliin Virossa

Tiistaina 12. syyskuuta koettiin historiallinen hetki, kun Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tapasi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Patriarkan tiukka vierailuaikataulu ei hellitä, vaan hän suuntaa Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlien jälkeen Viroon. Viron apostolinen ortodoksinen kirkko (vir. Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik, EAÕK) viettää niin ikään autonomiansa 100-vuotisjuhlia.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Nikos Papachristou
Presidentti Sauli Niinistö, Patriarkka Bartolomeos ja arkkipiispa Leo Mäntyniemessä 12-9-2023

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tapasivat tiistaina 12. syyskuuta 2023 Mäntyniemessä. Keskustelujen sisällöstä ei ole toistaiseksi kerrottu tarkemmin Ekumeenisen patriarkaatin tai presidentin verkkosivuilla.

Tiistaina puolenpäivän jälkeen patriarkka matkusti Tallinnaan Viron apostolisen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlaan. Viron apostolinen ortodoksinen kirkko (vir. Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik, EAÕK) on Ekumeenisen patriarkaatin alainen autonomisena kirkkokuntana.

Hengästyttävä aikataulu Virossakin

Patriarkka viipyy Virossa 12.-20. syyskuuta välisen ajan. Vierailun ensimmäisten kolmen päivän aikana patriarkan on määrä tavata Viron valtionjohtoa sekä Tallinnan kaupungin johtohenkilöitä. 15.-20. syyskuuta välisenä aikana patriarkka käy Tartossa, Värskassa, Valgassa, Pärnussa, Hiiumaalla, Tallinnassa ja Arukülassa. Jokaisessa paikassa toimitetaan joko liturgia tai muu palvelus, minkä lisäksi patriarkka tapaa kirkkokansaa ja kaupunkien johtohenkilöiden edustajia.
Värskan laululavalla toimitetaan 16. syyskuuta patriarkaalinen liturgia ulkoilmassa, ja paikalle odotetaan ortodoksikristittyjä koko Viron alueelta. Lisäksi patriarkan ohjelmassa ovat niin Hiiumaalla Kristuksen syntymän kirkon kuin Harjumaalla Arukülassa sijaitsevan Pyhän Kolminaisuuden kirkon uudelleenvihkimiset.
Vierailunsa päätteeksi patriarkka tapaa Viron evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan Urmas Viilman ja osallistuu ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Tallinnan tuomiokirkossa.
Lähde: Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik -kotisivut

Patriarkka Bartolomeos Mäntyniemessä 2023
Paikalla Mäntyniemessä oli myös arkkipiispa Leo ja patriarkan delegaation jäseniä. Kuva: Nikos Papachristou